lauantai 14. helmikuuta 2015

Ah, mikä ystävänpäivän aamiainen



Yritin löytää netistä kunnollisen selityksen siihen, mitä tarkoittaa galette. Raholan ruokasanasto, josta usein löytää avun, ei selitä galette -sanasta yhtään mitään, mutta netistä löytyi erilaisia galettereseptejä avonaisista murotaikinapiirakoista täytettyyn tattarilettuun. Sitten oli vielä erikseen perinteinen ranskalainen loppiaisleivonnainen galette des rois. Jos tällä kertaa kuitenkin unohdetaan tuo loppiaisleivonnainen, muiden ulkonäkö oli selkeästi yhteneväinen: enimmäkseen suolainen avopiirakka, jonka reunat oli taitettu sisään hiukan täytteen päälle. Bretagnelainen galette puolestaan on ohut tattarilettu, jonka päälle laitetaan paistettu muna ja taitetaan reunat munan päälle kuin avonaiseksi paketiksi. Siinäpä idea täydelliseen ystävänpäivän aamiaiseen. Aamiaisen kruunasi mansikka-sitrussalaatti.



Ohukaisgalette hiukan bretagnelaisittain
(noin 8 isoa lettua)

1,5 dl vehnäjauhoa
1 dl tattarijauhoa
2 munaa
4 dl maitoa
150 g ricottaa
ripaus suolaa
paistamiseen voita
täyte
kananmunia
kinkkuviipaleita
(tomaattia ja/tai ryöpättyä pinaattia)
juustoa/juustoraastetta

Kaada jauhot kulhoon, tee keskelle kuoppa ja riko siihen munat. Sekoita ja lisää maitoa vähän kerrallaan kunnes taikina on tasaista. Lisää ricotta sekä ripaus suolaa, sekoita vielä kerran ja jätä taikina lepäämään vähintään puoleksi tunniksi ennen paistamista. Paista taikinasta paistinpannulla tai kreppipannulla isoja ohukaisia.

Asettele ohukaisen päälle paistettu kananmuna sekä muita täytteitä mielesi mukaan. Käännä reunat täytteiden päälle ja tarjoile. Mitä isompi ja ohuempi lettu on, sitä helpompi se on taittaa.

Täytteet voi myös lämmittää letun sisällä, kuten minä tein. Täytä lettu kuten yllä, mutta laita kananmuna raakana ja pinnalle vielä hiukan juustoraastetta sekä ripaus suolaa ja mustapippuria. Kuumenna galetteja lopuksi uunissa 175 asteessa noin 15-20 minuuttia kunnes muna on sopivan kypsä ja juustoraaste sulanut.


Mansikka-sitrussalaatti


1 appelsiini
1 mineola
1 verigreippi
1 veriappelsiini
1 sitruuna
mansikoita
ruokokidesokeria
kastike
150 g maustamatonta jogurttia
2 rkl kinuskikastiketta (itse tehtyä tai valmista)
1 tl hyvää balsamiviinietikkaa

Leikkaa kaikista sitruksista kuoret huolella pois ja viipaloi hedelmät. Laita sitrusviipaleet kulhoon ja ripottele sokeri päälle. Anna mehustua noin tunnin ennen tarjoilua.

Sekoita kastike ja kaada se sitruksille vasta juuri ennen syömistä.



Ei kommentteja: