torstai 12. helmikuuta 2015

Mehevä purjo-savukinkkupiirakka



Ruokaisaan piirakkaan löytyy useimmiten ainekset joka keittiöstä. Pohjana voi käyttää valmista voitaikinaa tai nyppiä taikinan itse, kuten meillä useimmiten tehdään tällaiseen piirakkaan. Voitaikinallakin on paikkansa, mutta ei nyt. Klassinen purjon ja kinkun makuyhdistelmä toimii aina ja tällä munaseoksella piirakasta tulee myös hyvin mehevä. 

Lopputulos on juuri niin hyvä kuin piirakkaan käytetty kinkku ja kinkuksi kannattaakin valita mahdollisimman hyvä savupalvi.


Mehevä purjo-kinkkupiirakka

pohja
175 g vehnäjauhoa
100 g voita
ripaus suolaa
1 kananmuna
täyte
2 purjoa noin sentin viipaleina
250 g hyvää savupalvia runsaan sentin kuutioina
1 rkl voita
2 kevätsipulia ohuina viipaleina
kourallinen persiljaa hienona silppuna
3 munaa
100 g crème fraichea
2 dl kuohukermaa
70 g raastettua Cheddaria
viimeistelyyn
lehtipersiljaa


Valmista ensin pohja. Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja suola. Lisää voi pieninä paloina ja nypi seos murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita se tasaisesti taikinan joukkoon. Taputtele taikina palloksi ja anna se jäähtyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Kauli taikina ohueksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Aseta taikinan päälle leivinpaperi ja se päälle paistopavut. Esipaista piirakkapohjaa uunissa 200 asteessa ensin 15 minuuttia paistopapujen kanssa ja sen jälkeen vielä 5 minuuttia paljaaltaan. Jäähdytä piirakkapohja ennen kuin levität sille täytteen.

Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää crème fraiche, kerma sekä juustoraaste ja sekoita hyvin. Kuumenna paistinpannulla voi ja kuullota siinä purjoviipaleet. Lisää kinkkukuutiot ja kääntele niitä kunnes nekin ovat lämmenneet. Lusikoi piirakkapohjalle muutamia lusikallisia munaseosta, ripottele sen päälle kevätsipulit sekä persiljasilppu ja lopuksi paistinpannulta purjot sekä kinkkukuutiot. Kaada loppu munaseos piirakkapohjalle ja kypsennä piirakkaa uunissa 190 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna piirakan vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele piirakka lehtipersiljasilpulla.


Ei kommentteja: