perjantai 6. helmikuuta 2015

Mihin sardelli kelpaa?




Sardelli tunnetaan parhaiten maustekalana. Se on se öljyyn tönkkösuolattu pikkuruinen kalafilee, jota muissa maissa kutsutaan mm nimellä anchovy. (Meikäläinen anjovis on sitten taas ihan eri kala, mutta siitä lisää ensi viikolla.) Sardellista ei voi valmistaa samanlaisia kalaruokia kuin isommista kaloista, mutta se toimii lähinnä mausteena antaen valtavasti makua erilaisiin ruokiin. Yleensä kaikissa alkujaan ei-suomenkielisissä (tai ei-pohjoismaisissa) resepteissä, joissa mainitaan ”anjovis”, tarkoitetaan nimenomaan tätä kalaa, jonka nimi suomeksi on siis sardelli.

viikon kala    06 / 33     sardelli   (Engraulis encrasicolus)

kuva: Wikipedia

Kun yritin etsiä tähän aiheeseen sopivia ruokia, huomasin meidän itse asiassa jo kokanneen kaikki tärkeimmät sardellireseptit:
pissaladiere
pasta alla puttanesca
Nizzan salaatti
sardellivoi liharuokien mausteeksi
caesar salaattikastike

Silti viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä sardellivinaigrette, jolla tavallinen salaatti saa ihan uutta potkua.


Sardellivinaigrette

3 sardellifileetä
0,5 dl rypsiöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl sitruunamehua
1/4 tl sokeria
hiukan mustapippuria myllystä

Hienonna sardellifileet ja sekoita kaikki salaattikastikkeen ainekset keskenään. Pirskottele sardellivinagrettea tuorekasvissalaatin mausteeksi.
.




Ei kommentteja: