perjantai 27. maaliskuuta 2015

Pirteä piirakka pääsiäiseksi: verigreippi-mämmi-marenkipiirakka


Limettipiiras tai sitruuna-marenkitorttu on yleensä aika varma valinta juhlapyhien jälkiruoaksi. Mutta kun minulla sattui olemaan yksi veriappelsiini ja muutama verigreippi, päätin tehdä piirakan niistä. Periaatteessa resepti on kuin tekisi sitruuna-marenkitortun, mutta täytteessä on sitruksille tyypillisen happamuuden lisäksi myös greipin kitkeryyttä. Täytteessä on myös hiukan suolaa, sillä suola tasapainottaa happamuutta. Tulevan pääsiäisen kunniaksi kokeilin levittää piirakalle ohuen kerroksen mämmiä ennen verigreippitäytettä. Ei yhtään hassumpi yhdistelmä. Itse asiassa oikein hyvä ja toimiva...



Pinkki verigreippi-marenkipiirakka


pohja
100 g voita
50 g sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
täyte
100 g mämmiä
1 veriappelsiinin mehu
3 verigreipin mehu
1,5 dl sokeria
pikku ripaus suolaa
2 rkl Maizenaa
3 keltuaista
2 rkl voita
marenki
3 valkuaista
150 g sokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää muna ja sekoita. Lisää jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja kypsennä pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Jäähdytä pohja ennen kuin täytät sen.

Kaada kattilaan veriappelsiinin ja verigreippien mehu ja keitä kunnes jäljellä on 2,5 desilitraa punaista mehua. Jäähdytä mehu ja levitä sillä aikaa piirakkapohjalle ohut kerros mämmiä. Kun mehu on jäähtynyt, lisää siihen sokeri, suola, Maizena sekä keltuaiset ja vatkaa kaikki hyvin sekaisin. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes se alkaa sakeutua. Varo keittämästä liikaa ettei keltuaiset kokkeloidu. Ota kattila pois liedeltä ja vatkaa täytteen joukkoon jääkaappikylmä voi. Levitä täyte piirakalle mämmikerroksen päälle ja jäähdytä.

Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi lisäten sokeria vähän kerrallaan. Nosta marenkikulho kiehuvan vesikattilan päälle (sveitsiläinen marenki) ja jatka vatkaamista kunnes marenki on napakkaa ja kiiltävää. Kulhon pohja ei saa missään vaiheessa koskettaa kiehuvaa vettä ettei valkuaisvaahto kuumene liikaa. Kun marenki näyttää valmiilta, nosta kulho jääpalojen päälle ja vatkaa vielä sen verran että marenki jäähtyy. Pursota marenki piirakan päälle.
 

Ei kommentteja: