tiistai 28. huhtikuuta 2015

Focacciaa ja kanasalaattia


Kanasalaatti kaipasi jotain hyvää leipää. Sunnuntaina vaan ei ole toivoakaan, että kaupasta saisi tuoretta focacciaa, joten sellainen piti tehdä itse. Onneksi sellaiseen löytyy aina tarvikkeet. Kuivahiivaa, jauhoja, oliiviöljyä ja pari muuta ainesta, helppo juttu. Hyvän focaccian salaisuus on kuohkea taikina ja laadukas oliiviöljy. Eikä sitten muuta kuin leipomaan!.


Focaccia
2,5 dl lämmintä (42 astetta) vettä
1 rkl kuivahiivaa
6,5 - 7 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
3 rkl oliiviöljyä
pinnalle
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
Maldonsuolaa

Lämmitä vesi 42 asteeseen, lisää kuivahiiva, sekoita ja odota noin 10 minuuttia kunnes hiiva alkaa heräillä. Kaada neste yleiskoneen taikinakulhoon. Sekoita keskenään vehnäjauhot, suola sekä sokeri ja lisää niitä taikinaan koko ajan hyvin alustaen. Lisää lopuksi oliiviöljy ja alusta taikinaa koneella noin 10 minuuttia. Taikinan tulisi olla kuohkeaa, mutta ei varsinaisesti enää tarttuvaa. Peitä kulho ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan kunnes sen tilavuus on suunnilleen kaksinkertaistunut.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja taputtele taikina sen päälle mahdollisimman tasaiseksi noin sentin paksuiseksi levyksi. Painele taikinan pintaan sormella pieniä kuoppia tasaisin välein ja voitele leipä runsaalla oliiviöljyllä. Kohota leipää vielä kerran noin 15 minuuttia. Työnnä leivän kuoppiin pieniä rosmariinitöyhtöjä ja lopuksi ripottele leivän pinnalle reilusti Maldonsuolaa. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes leivän pinta on vaalean kullanruskea ja hiukan rapea.



Kanasalaattia kahdelle
2 kypsää broilerin rintafileetä
friseesalaattia (tai jäävuorisalaattia)
viinisuolaheinää
1 päärynä
puolikas kurkku
vajaa neljännes hunajameloni
pari tomaattia
14 miniparsaa
2 kevätsipulia
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Keitä parsat ja leikkaa ne pienemmiksi. Kuori ja pilko päärynä, kurkku sekä hunajameloni. Leikkaa tomaatit sekä broilerifileet pienemmiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi ja revi salaatinlehdet pieniksi. Kokoa aineksista salaatti ja viimeistele se oliiviöljyllä sekä suolalla ja mustapippurilla.

Ei kommentteja: