maanantai 6. huhtikuuta 2015

Karitsanpaistirulla uunissa


Päätin tänä pääsiäisenä kokeilla hieman toisenlaista karitsanpaistia. Tilasin sitä varten kauppahallista luuttomaksi tehdyn paistin. Tilasin siis 2,5 kg:n paistin ja ajattelin, että luuttomana se olisi suunnilleen 1,5 kg:n painoinen. Mutta tilaukseni olikin tulkittu siten, että halusin 2,5 kg luuttoman paistin, joten lihaa tuli vähintään riittävästi. Koska kyseessä oli tuore lammas, puolitin paistin ja pakastin toisen puolen odottamaan myöhempää käyttöä. Karitsanpaistille tein kahvikastikkeen ja Tuplaespresso askarteli valkosipulikermaperunat juureskakun muotoon. 


Karitsanpaistirulla

1 - 1,5 kg luuton karitsanpaisti
4 valkosipulinkynttä
muutama kokonainen mustapippuri
neljän rosmariininoksan neulaset
muutama ruukkutimjamin oksa hienonnettuna
sopivasti karkeaa merisuolaa
liraus oliiviöljyä
paistin pinnalle
ripaus hienoa merisuolaa sekä
mustapippuria myllystä
valeluliemi
1/2 l lihalientä
1,25 dl espressokahvia
1 rkl soijakastiketta
 
Poista paistista kalvot ja näkyvä rasva. Hienonna morttelissa tai jollain konevimpaimella mausteet suolan ja oliiviöljyn kanssa tahnaksi ja sivele sillä paistin sisäpinta. Kierrä paisti rullaksi ja sido se narulla. Mausta pinta kevyesti hienolla merisuolalla sekä myllystä jauhetulla mustapippurilla. Laita paisti uunivuokaan ja vuoka ensin 225 -asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Laske sitten uunin lämpö 125 asteeseen, lisää kahvilla ja soijalla maustettu lihaliemi vuokaan ja tökkää paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan.
Valele paistia välillä ja anna kypsyä kunnes sisälämpötila on 68 astetta. Minulla siihen meni noin 1,5 tuntia. Nosta liha laudalle vetäytymään kaikessa rauhassa. Jos pidät enemmän ihan kypsästä lampaasta, sisälämpötila voi olla jopa 75 astetta.



Kahvikastike

Valmista kastike valeluliemestä kun liha on otettu uunista.

1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl valelulientä
1 dl kermaa

Sulata kattilassa voi ja kypsennä siinä vehnäjauhot. Lisää valeluliemi sekä kerma ja anna kiehua hiljaa 10 minuuttia, jotta vehnäjauhot kypsyvät. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa mieleiseksesi.
 


Valkosipulikermaperunat

1 kg Rosamunda perunoita
4 valkosipulinkynttä
2 dl kuohukermaa
2 dl kevytmaitoa
hiukan suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl korppujauhoa
nokare voita vuoan voiteluun.

Kuori perunat ja viipaloi ne "mandoliinilla" 3 mm ohuiksi siivuiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne "millin paloiksi". Voitele iso uunivuoka ja ala latoa perunaviipaleita vuoan pohjalle. Kun pohja on kunnolla peitossa, ripottele perunoille hiukan suolaa, mustapippuria sekä valkosipulimuruja. Tee samalla tavalla vielä kolme kerrosta, minkä jälkeen lado pinnalle vielä kerros perunaviipaleita ja kaada päälle kerma-maitoseos. Ripottele päälle vielä hiukan suolaa sekä mustapippuria ja lopuksi korppujauhot. Kypsennä perunat uunissa 200 asteessa noin 60 minuuttia. Otettuasi vuoan ulos uunista peitä se foliolla ja anna paistoksen vetäytyä parin tunnin ajan ennen tarjoilua. Jos perunat ovat jäähtyneet liikaa, vuokaa voi vähän lämmittää ennen tarjoilua.

 

Ei kommentteja: