keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Kreikkalaiset lihapullat ja risoton näköinen kesäkurpitsapasta


Kreikka on jostakin syystä nykyisin usein mielessä ja se tuli myös mieleen, kun Tuplaespresso kertoi ostaneensa karitsan jauhelihaa ja pyysi minua paistamaan siitä lihapullia. Hänellä oli lisäkkeeksi mielenkiintoinen resepti risoton näköisestä kesäkurpitsapastasta. Tuli todistetuksi, että pasta voi olla yhtä mehevää kuin hyvä risotto ja erityisen hyvää tarjottuna karitsalihapullien kanssa.


Kreikkalaisia lihapullia karitsan jauhelihasta

500 g             karitsan jauhelihaa
1                    uuden sadon keltasipuli hienonnettuna
1                    uuden sadon punasipuli hienonnettuna
1                    iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
70 g               murustettua fetajuustoa
2 rkl              tomaattipyreetä
1 rkl              tuoretta oreganoa hienonnettuna
1 tl                kuivattua timjamia
1                    kananmuna
                      suolaa
                      mustapippuria
öljyä paistamiseen
kastikkeeseen
½                   lihaliemikuutio
1 rkl              vehnäjauhoja
1 rkl              voita
1 ½ dl            kuumaa vettä
2 dl                kermaa
n. 2 tl            soijaa
3 – 4              tuoretta timjaminoksaa

Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa ja pyörittele massasta lihapyöryköitä. Määrästä tulee noin 20 kappaletta. Paista pannulla kahdessa-kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lihapullat uunivuokaan. Pyyhi pannulta ylimääräinen rasva ja kikkareet pois. Laita pannulle voi ja ruskista siinä jauhot. Lisää kuuma vesi ja sekoita niin, että seoksessa ei ole jauhokokkareita. Lisää kerma, soija ja timjaminoksat ja keitä hetken aikaa. Kaada kastike uunivuokaan lihapullien päälle ja laita 150 ˚C uuniin noin 15 minuutiksi ja helppo ja herkullinen ruoka on valmis.


Risoton näköinen kesäkurpitsapasta

pari pientä uutta sipulia
120 g risoni/orzo –pastaa (sitä ison riisinjyvän näköistä)
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 rkl voita
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota ne kattilassa voissa. Lisää noin puoli litraa vettä, suolaa sekä risoni –pastat ja kuumenna kiehuvaksi. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi ja lisää se pastan joukkoon kun keittoaikaa on jäljellä noin 5-6 minuuttia. Lisää vettä mikäli seos tuntuu kuivuvan liikaa. Pastan tulee valmiina olla kuin löysähköä puuroa. Keitä kunnes pasta on kypsää ja kaada siivilään jotta ylimääräinen neste valuu pois. Kaada pasta takaisin kattilaan ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.



Ei kommentteja: