torstai 10. syyskuuta 2015

Lihamakaronilaatikko - siitä ei synny ruokahävikkiä



Uutisissa kerrottiin, että * jauhelihamakaroonilaatikko * on lasten suosikkiruoka numero yksi. Ei mikään ihme. Lihamakaronilaatikko eli ” Pasta Finlandese ” on hyvää. Italialainen saattaa kylläkin olla asiasta eri mieltä. Onhan tämän ruokalajin makaronit ensin keitetty ja sitten vielä paistettu, pohjalta täysin ylikypsäksi ja pinnalta kuivaksi, yleensä jopa hiukan palaneeksi. Laatikkoon käytettävää jauhelihaa ei mausteta kuin sipulilla, vähän suolalla sekä pippurilla eikä hauduteta tuntitolkulla jotta liha saisi jonkin erityisen hienon makuvivahteen. Kaiken lisäksi ainekset sotketaan munamaidon kanssa ja lautasella tämä paistos hukutetaan ketsupin alle. Entä sitten? Se ON hyvää ja kaiken lisäksi edullista. Yhdestä lihamakaronilaatikosta viisihenkinen perhe syö vatsansa täyteen alle viidellä eurolla eikä tästä koskaan jää hävikkiä roskiin, vaan ruoka häviää vatsaan viimeistä murua myöten.

Tajusimme yhtäkkiä, että niin paljon reseptejä kuin tänne olemmekin tallentaneet, blogistamme puuttuu perinteisen lihamakaronilaatikon resepti. Se puute korjataan nyt. Ohje on niin perusresepti, ettei siinä ole kuin perusmausteet. Mikäli lihamakaronilaatikkoon haluaa jotain tulisempaa tai eksoottisempaa makua, mausteita voi vaihdella mielin määrin. Tämä on kuitenkin SE lihamakaronilaatikkoresepti numero yksi.


Perinteinen lihamakaronilaatikko

5 dl (300 g) makaronia
2 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 rkl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
1 iso sipuli (kuutioituna noin 100 g sipulia)
1 rkl voita
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
5 dl maitoa
1 dl kermaa
3 munaa (koko M)

Kaada kattilaan vesi, lihaliemikuutio sekä 1 rkl suolaa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää makaronit ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan (tässä 8 min). Valuta makaronit ja kaada takaisin kattilaan. Lisää ruokaöljy ja sekoita.

Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota sipuli pienessä määrässä voita. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja mausta se suolalla, valko- ja mustapippurilla. Yhdistä ruskistettu jauheliha, sipulit sekä keitetyt makaronit ja sekoita.

Kaada ainekset voideltuun uunivuokaan. Vatkaa kulhossa munat, maito sekä kerma ja kaada seos lihamakaroniseoksen päälle. Paista laatikkoa 200 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua. Lihamakaronilaatikko kuuluu lautasella maustaa ketsupilla.

Keittiömestari Kari Aihisen vinkki tämän ruokalajin valmistukseen oli se, että kaiken voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja laittaa vuoka jääkaappiin odottamaan paistamista. Silloin ruoanlaitto nopeutuu huomattavasti ja kuka tahansa ensin kotiin tuleva voi lykätä laatikon uuniin paistumaan.


2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Se ON hyvää.

Olen joskus sitä hiukan tuunaillut mutta tulos ei ole sama. Siihen ei silloin tule sitä oikeaa makaroonilaatikon tunnelmaa. Ja ne rapsakat, lähes palaneet makaronit siinä pinnalla on ihan MUST!

Tätä on nyt saatava tänään!

Tuplaespresso kirjoitti...

:) Sitten ei muuta kuin kauppaan ostamaan jauhelihaa...