sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Luumugalette


Puhuttaessa leivonnaisten ulkonäöstä sanalla galette on useampia merkityksiä ja tässä yksi niistä, hiukan huolettoman rustiikkisen näköinen avopiirakka, joka paistetaan uunipellillä ilman vuokaa. Tämän konstailemattoman leivonnaisen voi täyttää niin suolaisella kuin makeallakin täytteellä kunhan muokkaa taikinan täytteelle sopivaksi eli sokerilla tai ilman. Kotimaiset luumut alkavat kohta olla parhaimmillaan, joten käytin täytteeksi mausteliemessä marinoimiani luumuja ja ennen paistamista kaadoin luumujen päälle vielä siirapiksi kokoon keittämäni liemen. Lopuksi vatkasin crème fraîche-calvadoskermavaahdon. Aivan ihana jälkiruoka! Testasimme luumugaletten myös vaniljajäätelön kanssa, mutta vanilja jyräsi luumut ja ne maut eivät toimineet keskenään alkuunkaan. Hiukan hapan calvadoskermavaahto sen sijaan sopi todella hyvin.


Luumugalette
(6-8 annosta)

8-10 tummaa luumua

marinointiliemi
3 dl vettä
100 g fariinisokeria
1/2 appelsiinin keltainen kuori
1 kanelitanko
6 kardemummapalkoa
2 tähtianista
1 vaniljatanko
2 rkl calvadosta

piirakkataikina
100 g voita
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
3 rkl kylmää vettä

crème fraîche-calvadoskermavaahto
1,5 dl kuohukermaa
100 g crème fraîchea
2 rkl calvadosta

Marinoi ensin luumut. Kiehauta kattilassa vesi, fariinisokeri, appelsiininkuori, kanelitanko, murskatut kardemummapalot, tähtianikset sekä vaniljatanko. Keitä pari minuuttia jotta mausteet luovuttavat arominsa ja lisää lopuksi calvados. Huuhtele luumut, halkaise ne ja poista kivet. Leikkaa luumunpuolikkaat 3-5 mm paksuiksi viipaleiksi, laita luumuviipaleet sekä hiukan jäähtynyt marinointiliemi kannelliseen astiaan ja marinoi luumuja jääkaapissa yön yli.

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe sekä sokeri. Leikkaa voi pieniksi kuutioksi kulhoon, kaada jauhoseos voin päälle ja nypi nämä tasaiseksi muruseokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Tee taikinasta tiivis pallo ja anna sen tekeytyä jääkaapissa noin tunnin ennen kaulitsemista.

Nosta luumuviipaleet pois marinadista ja siivilöi liemi. Keitä lientä kokoon sen verran, että jäljelle jää noin 1 dl makusiirappia. Jäähdytä siirappi ennen käyttöä.

Kauli kylmästä taikinasta mahdollisimman iso ympyrä suoraan leivinpaperille. Ripottele taikinalle hiukan jauhoja helpottamaan kaulitsemista. Asettele luumuviipaleet taikinalle aloittaen keskeltä. Älä levitä luumuja ihan reunalle asti, vaan jätä muutama sentti tilaa. Valuta makusiirappi luumuille ja taita piirakan reunat sisään luumujen päälle. Varovasti, sillä ohueksi kaulittu taikina repeää helposti. Vedä leivinpaperi uunipellille ja kypsennä galettea uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, lisää crème fraîche sekä calvados ja vatkaa vielä sen verran että vaahto sakeutuu. Tarjoile hiukan jäähtyneen luumugaletten kanssa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on varsin hauska tapa tehdä piirakoita. Meillä on tehty niitä ompusta ja päärynöistä niin, että hedelmät paistetaan pannulla sokerin ja voin kanssa ennen piirakan kokoamista ja paistamista.

Tuplaespresso kirjoitti...

Karamellisointi (kirjaimellisesti!) tekee hyvää näille vähän kiinteämmille piirakkaan laitettaville hedelmille.