tiistai 24. marraskuuta 2015

Coffee & Cognac Crème caramel

Crème caramel on jälkiruoka, joka pitäisi tehdä aina päivää ennen tarjoilua jotta se ehtisi jäähtyä ja kiinteytyä sopivasti. Se on myös sellainen jälkiruoka, joka on helppo valmistaa isommallekin ruokailijajoukolle. Tarvitaan vain kertakäyttöisiä pieniä alumiinivuokia ja iso uunivuoka. Tämä crème caramel on resepti aikuiseen makuun, vaikka pikkujouluun, sillä kastikkeena on konjakkisiirappi. Annosten väri on vähän tylsä ruskean eri sävyineen, mutta entä sitten, kahvi ja konjakki on…


Coffee & Cognac Crème caramel
(8-10 pientä annosta)

sokerin karamellisointiin
1,5 dl hienoa sokeria
2 rkl kylmää vettä

vanukas
2 dl kuohukermaa
3 dl maitoa
2 rkl espressojauhetta
1 tl jauhettua vaniljatankoa (dr. ötker)
4 munaa (koko L)
4 rkl tomusokeria

jallukahvisiirappi
2 dl jallukahvilikööriä (Alko 123796)
1 dl sokeria

vaniljakermavaahto
kuohukermaa
tomusokeria
jauhettua vaniljatankoa

viimeistelyyn
paahdettuja mantelilastuja
kokonaisia espressopapuja

Kaada sokeri kattilaan tasaiseksi kerrokseksi ja tiputtele vesi sokerin päälle koko kattilan alalta. Kun sokeri on kauttaaltaan vettynyt, laita kattila liedelle matalahkolle lämmölle ja vahdi koko ajan sokerin sulamista. (Opas sokerin sulattamisesta täällä.) Kun sokeri on meripihkan keltaista, ota kattila pois liedeltä ja kaada sulaa sokeria ohut, noin 1-2 mm paksuinen kerros vuokien pohjalle. Tarvittaessa kääntele hiukan vuokia, jotta sokerikerroksesta tulee tasainen. Anna sokerin jäähtyä ja kovettua.

Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Mittaa maito ja kerma kattilaan ja lisää jauhettu vanilja. Kuumenna seos lähes kiehumispisteeseen. Vatkaa munat ja sokeri sekä espressojauhe keskenään, sen verran että ne juuri alkavat vaahtoutua. Kaada kuuma maitoseos kapeana nauhana muna-sokeriseokseen koko ajan vatkaten. Siivilöi vanukasmassa kaatimeen. Jos pinnalla on paljon vaahtoa, anna sen laskeutua ennen kuin kaadat seoksen vuokiin.

Laita isomman uunivuoan pohjalle märkä pyyhe ja asettele vuoat pyyhkeelle. Pyyhe estää vuokia liukumasta. Sekoita vanukasseos kunnolla pohjia myöten ja kaada vuokiin sokerin päälle. Kaada uunivuokaan annosvuokien ympärille kiehuvan kuumaa vettä sen verran, että vesi ulottuu noin puoleenväliin annosvuokien reunoja. Laita iso vuoka annosvuokineen uuniin ja kypsennä vanukkaita noin 40-50 minuuttia. Jäähdytä vanukkaat ja siirrä ne jääkaappiin seuraavaan päivään.

Kaada paksupohjaiseen kattilaan jallukahvilikööri sekä sokeri ja keitä kokoon miedolla lämmöllä kunnes jäljellä on noin puolet. Näin seos on keittynyt siirapiksi. Kaada siirappi heti pieneen keramiikkavuokaan jäähtymään. (Siirapin voi keittää myös konjakista, sokerista ja tilkasta kahvia.) Vatkaa kerma, sokeri ja vanilja vaahdoksi.

Tarjoiltaessa irrota vanukkaiden reunat varovasti ohuella veitsellä ja kumoa sitten jokainen omalle tarjoilulautaselleen, jolloin pohjalle sulatettu sokeri on nyt päällä ja valuu siitä kastikkeeksi lautaselle. Viimeistele annokset jallukahvisiirapilla, vaniljakermavaahdolla sekä paahdetuilla mantelilastuilla ja kokonaisilla espressopavuilla.


2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

:p Nam! Joulun jälkkärikahville hyvä idea, tämä täytyy laittaa merkille! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Joulun tai uudenvuoden tai loppiaisen tai vapun tai... :)