keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Pekonihillo, sitä ei voi vastustaa...



Ajattelin tehdä pekonihilloa lähinnä hotdogin mausteeksi, mutta tämä osoittautuikin aika mielenkiintoiseksi lisukkeeksi. Pekonihillossa (vai pitäisikö puhua pekonisesta maustekastikkeesta?) on kaikki paletin perusmaut karvaasta umamiin ja yllättäen se tuntuu sopivan lähes mihin tahansa… Ei mitään kevythilloa, ei tosiaankaan, mutta ehkä juuri siksi se onkin niin hyvää, suorastaan koukuttavaa. Kokeilkaa itse, mutta muistakaa että minä olen varoittanut!


Pekonihillo


2 pakettia (340 g) Amerikan pekonia 
2 pientä keltasipulia isohkoina kuutioina
1 dl vahvaa kahvia
3 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl fariinisokeria
3 rkl vaahterasiirappia
1 hienonnettu linnunsilmächili
1 tl karkeaa dijon sinappia
0,5 tl kuivattua timjamia
suolaa ja mustapippuria
vettä

Leikkaa pekoniviipaleniput noin sentin siivuiksi ja paista ne rapeaksi paistinpannulla. Ei tarvitse erotella viipaleita, ne irtoavat toisistaan paiston aikana. Siirrä pekonit kattilaan, mutta jätä rasva pannulle ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi.  Kaada sipulit rasvoineen kattilaan ja lisää tässä vaiheessa kaikki muut ainekset paitsi vesi.

Keittele pekonihilloa matalalla lämmöllä 2 tunnin ajan välillä sekoitellen ja lisäämällä vettä noin puoli desilitraa kerrallaan, mikäli on tarpeen. Älä käännä selkääsi kattilalle kovin pitkäksi aikaa, ettei seos pääse kuivumaan ja palamaan pohjaan. Parin tunnin hauduttamisen jälkeen pekonihillon koostumuksen tulisi muistuttaa – niin, tietysti hilloa. 

Jäähdytä pekonihillo ja lopuksi aja se hienommaksi yleiskoneen leikkuuterillä. Tuloksena on noin 300 grammaa täyttä tavaraa, energiaa noin 450 kcal/100 g, mutta eipä tätä hilloa tarvitakaan paljoa kerralla. Ohuen ohut kerros pekonihilloa esimerkiksi korvaa paahtoleivällä sekä voin että leivänpääliset. Pekonihillo säilyy jääkaapissa muutamia päiviä, ellei tule syödyksi ennen sitä.



4 kommenttia:

Helzu kirjoitti...

Pakko myöntää, että ohje vaikuttaa hurjalta. Laitan ystävälleni jakoon, koska hän aina manaa, kun ei ole olemassa pekonihilloa. Nyt on :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Maku on kuitenkin hurjan hyvä. Pekonihillohan ei kuitenkaan ole mikään uusi juttu, mutta toisaalta ei kai niin kovin tunnettukaan. Maailmalla on erilaisia reseptejä ja tämä on minun versioni pekonihillosta. Kannattaa luopua ennakkoluuloista ja kokeilla :)

Surun Varjo kirjoitti...

Mahtava, hyödyllinen ja pitkäjänteinen blogi. Kiitos.

Mihin tämän rekkamiehenlevitteen säilyvyysarvio perustuu?

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommentista. Pahoittelen vastauksen viivästymistä, mutta mökkiremontti on vienyt paljon aikaa ja energiaa bloggaamiselta.

Rekkamiehenlevite on hyvä nimi pekonihillolle :) Säilyvyysarvio perustuu siihen, että ne kerrat kun meillä on tätä tehty, se on loppunut muutamassa päivässä. Näin ollen ei ole vertailukohtaa antaa juuri pidempää kuin muutaman päivän tai viikon varmaa säilyvyysaikaa.