maanantai 7. joulukuuta 2015

Vaahterasiirappipekoni, maa-artisokkarisotto ja possupaistos




Kaikki oikeastaan alkoi vaahterasiirapilla glaseeratusta pekonista. Ajatus makeaksi paistetusta pekonista ei jättänyt rauhaan, joten sitä oli pakko kokeilla. Kaikki muu resepteissä on rakentunut pekonin ympärille.

Tässä ohjeessa risottoa valmistetaan kaksinkertainen määrä siihen nähden mitä kahden hengen ruokaan tarvitaan. Jäljelle jäävä risotto käytetään seuraavan päivän ateriaan.


Vaahterasiirappipekoni

Heti alkuun varoitus: Näihin voi tulla himo, joten reseptin kokeilu ja lopputuotteen maistelu omalla vastuulla!

2 pkt pekonia
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl ruokosokeria
1 tl englantilaista sinappia
mustapippuria myllystä
cayennepippuria
hienoa merisuolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita glaseerauskastikkeen aineet kulhossa ja sivele sillä pekoniviipaleet. Asettele pekoniviipaleet uunipellille leivinpaperin tai ritilän päälle. Laita pelti uuniin ja anna kypsyä 12-15 minuuttia. Käännä pekonit ja sivele vielä lisää. Anna vielä paistua 5-10 minuuttia, kunnes väri on hyvä. Pekonit saavat hieman mustua, mutta eivät palaa. Ota ulos uunista. Voit maustaa niitä hienolla merisuolalla, että ne eivät olisi liian makeita. Jäähdytä pekonit ritilällä.

Normaalia amerikanpekonia hieman paksummat viipaleet sopisivat tähän paremmin, joten jos saat sellaisia käyttöösi, niin hyvä.


Maa-artisokkarisotto

500g maa-artisokkia
vettä, suolaa
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
puolikas purjo tai muutama kevätsipuli ohuina viipaleina
2,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
7-10 dl kanalientä
suolaa
hiukan sitruunamehua
1 dl parmesaaniraastetta
1 rkl voita

Kuori maa-artisokat ja keitä ne pehmeiksi miedosti suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta maa-artisokat.

Kuumenna kattilassa voi sekä oliiviöljy ja kuullota siinä sipuliviipaleet pehmeäksi. Lisää riisi ja sekoittele niitä miedolla lämmöllä minuutin tai pari kunnes nekin ovat hiukan kuullottuneet. Lisää valkoviini ja sekoita kunnes viini on imeytynyt. Lisää kanalientä pari desiä kerrallaan ja sekoita koko ajan. Lisää nestettä aina kun edellinen on imeytynyt. Kypsennä kunnes riisit ovat ”al dente” eli niissä on vielä hiukan puruvastusta. Lisää riisin joukkoon maa-artisokkasose, tilkka sitruunamehua sekä parmesaaniraaste. Lisää maun mukaan suolaa ja sekoita voi viimeksi risoton joukkoon.


Possu-herkkusienipaistos

100 g herkkusieniä
250 g possunfileetä
1 pieni sipuli
nokare voita
suolaa, mustapippuria

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Leikkaa herkkusienet neljään osaan ja possunfilee pienemmiksi paloiksi. Kuumenna pannulla hiukan voita ja kuullota sipulit siinä. Lisää herkkusienet sekä possunpalat ja ruskista ne. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Nostele lautasille risottoa, sen päälle possu-herkkusienipaistosta ja viimeksi vaahterasiirappipekonin paloja. Jos leikkuulaudalle sattui jäämään vihreää sipulia, viimeistele annokset sillä.


Ei kommentteja: