torstai 25. helmikuuta 2016

Haudutettua karitsanpaistia ja herkullisen mehevää polentaa



Ei ollut slow cookerin hankkiminen mikään hukkaostos. Tällä kertaa haudutin siinä karitsanpaistia, jonka ystävällinen lihakauppias teki luuttomaksi. Ei mitään ihmeellisyyksiä. Etukäteen maustaminen, pitkä haudutus ja se on siinä. Lisäksi keitin polentaa ja salaattina lautasella on vinaigrettella maustettua punakaali-fenkoliraastetta.

Ohje kannattaa laittaa muistiin vaikkapa pääsiäistä varten.


Luuton karitsanpaisti haudutuspadassa

Karitsa oli pakastetuote, joka ostohetkellä oli vielä osittain jäässä. Kauppias poisti luun ja minä poistin kotona pintarasvan ja tein paistille maustesekoituksen. Hieroin sen paistiin ja laitoin paistin muovipussissa jääkaappiin yön ajaksi.

1                                          luuton karitsan paisti
Maustesekoitus
5                                          valkosipulin kynttä
2                                          ruukkurosmariinin oksan lehdet
pari                                      ruukkutimjamin oksaa suurimmat rangat poistettuna
1                                          sitruunan kuori raastettuna
1,5 tl                                    karkeaa merisuolaa
8                                          mustapippuria
2-3 rkl                                 oliiviöljyä
pussiin lisäksi
2                                          rosmariinin oksaa
2-4                                       timjamin oksaa
ja haudutukseen
1,5 dl                                   punaviiniä (samaa, jota kenties tarjoat aterialla)

Murskaa valkosipulin kynnet, rosmariinin lehdet, timjami, karkea suola ja pippurit morttelissa ja lisää raastettu sitruunan kuori. Lorauta oliiviöljy mortteliin ja sekoita kaikki aineet yhteen. Hiero maustesekoitus hyvin karitsanpaistiin ja laita paisti suljettavaan muovipussiin. Laita vielä rosmariinin ja timjamin oksat pussiin, purista ylimääräinen ilma pois ja sulje se. Laita jääkaappiin yön yli ja voit jääkaapilla käydessäsi pari kertaa käännellä ja sekoitella pussia.

Ota aamulla haudutuspatasi esille ja siirrä karitsa pussista pataan kaikkine mausteineen ja yrtteineen. Lisää pataan punaviini ja aseta pata teholle high tunnin ajaksi. Voit sillä aikaa tehdä aamutoimet ja /tai syödä aamiaisesi. Tunnin kuluttua aseta teho asentoon low ja anna paistin muhia padassa vielä noin 6 tuntia. Jos olet padan lähettyvillä voit kääntää paistin kerran noin 4 tunnin kuluttua. Siinä se kaikessa yksinkertaisuudessaan sitten onkin.



Herkullisen mehevä polenta

4 dl                                     vettä
1-2 dl                                  maitoa
1,25 dl                                 (pika)polentaa
30 g                                     raastettua parmesaania
2 rkl                                    voita
                                            hienoa merisuolaa
                                            mustapippuria myllystä

Laita vesi ja puolet maidosta kasariin ja sekoita polentajauhot niihin. Kuumenna kiehuvaksi, mausta suolalla ja lisää juusto ja voi hyvin sekoittaen ja anna kiehua kaksi minuuttia samalla sekoittaen. Notkista lämpimällä maidolla tarvittaessa. Tarjoa heti lämpimänä.


Ei kommentteja: