torstai 11. helmikuuta 2016

Valentinin appelsiini-suklaaleivokset




Se tulee taas. Ystävänpäivä. St Valentine’s day. Päivä, jonka merkitys on Suomessa lätistetty samaan harmaaseen, tasapäistävään ja poliittisesti korrektiin muottiin kuin kaikki muukin tässä maassa. Ystävänpäivä – blaah! Kaikkialla muualla maailmassa se on rakastavaisten päivä. Hehkuvaa romanttista rakkautta eikä mitään kädenlämpöisen haaleaa ystävyyttä.

Appelsiini rakastaa suklaata ja päinvastoin. Siksi yhdistin ne maut helmikuun 14. päivän leivoksiin. Valentinin appelsiini-suklaaleivoksiin. Jos ei halua tehdä leivoksia, reseptistä voi paistaa kokonaisen keikauskakun.


Appelsiini-suklaa keikausleivokset
(noin 16 muffinin kokoista leivosta)

1-2 rkl pehmeää voita
3 rkl fariinisokeria
1 tl raastettua appelsiininkuorta
3-4 appelsiinia
taikina
120 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
0,5 dl maitoa
0,5 dl karkeasti rouhittua tummaa suklaata
viimeistely
80 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 tl raastettua appelsiininkuorta


Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sekoita keskenään fariinisokeri ja raastettu appelsiininkuori. Voitele muffinvuoat ohuelti voilla ja ripottele vuoan pohjalle fariinisokeri-appelsiininkuorisekoitusta. Leikkaa appelsiinien kuoret pois ja viipaloi appelsiinit. Asettele viipaleet vuoan pohjalle.

Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhoseos taikinaan huolellisesti sekoittaen. Lisää lopuksi maito sekä rouhittu tumma suklaa ja sekoita hyvin. Nostele taikina vuokiin appelsiiniviipaleiden päälle ja tasoita pinta. Laita vuoat uunipellille tms. Laita leivokset paistumaan uunin alimmalle tasolle ja kypsennä niitä noin 20-25 minuuttia. Kokeile tikulla että taikina on varmasti kypsää. Anna jäähtyä ennen kuin kumoat leivokset oikein päin. (Tämän voi tehdä myös yhtenä kakkuna isompaan vuokaan. Tällöin paistoaikaa täytyy pidentää jonkin verran, jopa 40-45 minuuttiin.)

Kuumenna kerma ja sulata valkosuklaa pieninä paloina kuuman kerman joukkoon. Lisää appelsiininkuoriraaste, sekoita ja jäähdytä seos. Vatkaa jääkaappikylmä valkosuklaa-appelsiinikerma vaahdoksi ja pursota leivosten/kakun päälle.


Ei kommentteja: