keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Tarte soleil, suolaisena tai makeana



Kesäjuhlien katseenvangitsija on nyt tarte soleil, sädehtivän auringon muotoon leikattu ja taiteltu voitaikinaleivonnainen. Tästä riittää isollekin porukalle. Mikäli makea torttu maistuu paremmin kuin suolainen, tapenaden sijasta tähän voi käyttää jotain (omatekoista) marmeladia. Tai voi tehdä kaksi torttua, suolaisen JA makean. Jouluna tortun voi täyttää luumumarmeladilla, jolloin siitä tulee jättiläisjoulutorttu.

Voitaikinan (siis sen oikean VOItaikinan) voi halutessaan tehdä itse, voi kaulia ja kääntää, kaulia ja kääntää, kaulia ja kääntää jne. Voitaikinan valmistukseen käytettävät aineet (vehnäjauho, voi, vesi ja joskus myös leivinjauhe), aika ja vaiva eivät mielestäni ole missään suhteessa lopputulokseen, joten käytän sen ajan mieluummin johonkin muuhun hyödyllisempään puuhaan ja ihan hyvällä omatunnolla ostan leipomuksiini valmista pakastevoitaikinaa.


Tarte soleil                                                  
     Hillopiirakka (Jättijoulutorttu)

2 pakettia (iso levy) voitaikinaa                  
     2 pakettia (iso levy) voitaikinaa
1-2 dl tapenadea                                           
                           1 tölkki (luumu)marmeladia
1 muna + tilkka vettä voitelemiseen           
     1 muna + tilkka vettä voitelemiseen
seesaminsiemeniä                                        
     tomusokeria





Sulata voitaikinat yön yli jääkaapissa. Kaulitse voitaikinat halutun kokoisiksi levyiksi ja leikkaa niistä kaksi saman kokoista, mahdollisimman suurta pyöreää kiekkoa joka vielä mahtuu uunipellille. 




Aseta toinen lehtitaikinakiekko leivinpaperille ja levitä tapenade / (luumu)marmeladi sille ohuelti, mutta tasaisesti. 




Aseta toinen taikinakiekko edellisen päälle ja aseta juomalasi sen keskelle. Leikkaa terävällä veitsellä taikinaan kiekon keskustasta juomalasin reunalta lähteviä viiltoja tasaisin välein (24-32 ”sädettä”). 




Käännä nämä taikinasuikaleet ensin kerran sivuttaissuunnassa ympäri ja sen jälkeen vielä kaksi kertaa kierteelle siten, että tortusta muodostuu eräänlainen ”aurinko”. 




Riko muna kuppiin, lisää vesi, vatkaa seos tasaiseksi ja voitele tällä tortun pinta (ja ripottele tapenadetortun pinnalle seesaminsiemeniä). Nosta torttu papereineen uunipellille.




Kypsennä torttu uunissa 180 asteessa 30-35 minuuttia tai kunnes se on kauniin kullanruskea ja myös pohja on kypsä.




Kun torttu on hetken jäähtynyt, leikkaa terävällä veitsellä toisiinsa takertuneet ”säteet” irti toisistaan sekä irti myös keskuskiekosta, jotta niitä on helpompi siitä ottaa. (Sirottele makeaan torttuun hiukan tomusokeria päälle.)





Tapenade

130 g kokonaisia laadukkaita kalamataoliiveja
2 rkl kapriksia
2 pientä sardellifileetä
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
0,5 tl juoksevaa hunajaa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl neitsytoliiviöljyä
hiukan suolaa ja mustapippuria

Poista oliiveista kivet. Laita oliivit, kaprikset, sardellifileet, valkosipulinkynsi, timjami sekä lehtipersilja monitoimikoneen kulhoon ja hienonna ne leikkuuterällä. Lisää sitruunamehu koneen käydessä ja lopuksi hunaja sekä oliiviöljyä sen verran että tapenade jää kohtalaisen kiinteäksi. Mausta viimeksi suolalla ja mustapippurilla.


Ei kommentteja: