perjantai 30. syyskuuta 2016

Flat Iron steakia ja sieni-perunasoselaatikkoa



Nyt näkyy tänne kotisuomeenkin ilmestyneen amerikkalaistyylinen naudanlihatuote flat iron steak, joka suomennettuna on silitysrautapaisti. Tämän leikkeen on nettitietojen mukaan kehittänyt Nebraskan ja Floridan yliopistojen tutkimusryhmä yhteistyössä Yhdysvaltain kansallisen karjankasvattajayhdistyksen kanssa. He löysivät tavan leikata lapaluun lähellä sijaitseva pitkänomainen paisti vaakasuunnassa ja näin poistaa puolikkaiden välissä oleva erittäin sitkeä sidekudos, joka haittaa kyseisen leikkeen käyttöä ruoanlaitossa. Itse liha on varsinkin pihvikarjalla hyvin marmoroitunutta ja se soveltuu erinomaisesti grillattavaksi. Sille sopii myös marinointi. Lihas on pitkäsyistä, ja se on leikattava poikkisyin ohuiksi viipaleiksi, jolloin siitä tulee helpommin pureskeltavaa. Grillattuna sille on hyvä kypsyysaste medium tai medium rare.

Nimen synnystä ei ole tarkkaa tietoa. On epäilty sen johtuvan siitä, että se muistuttaa ikään kuin vanhanaikaista silitysrautaa. On myös epäilty sen yhteyttä New Yorkissa olevan rakennuksen – The Flat Iron Building – alakerrassa muinoin sijainneeseen pihviravintolaan, mutta siitä ei ole saatu selkoa. Hauska tieto, joka on peräisin kalifornialaiselta lihakauppiaalta nimeltään Bill, on se, että nimi on peräisin ranskalaisilta, jotka ensimmäisenä ryhtyivät käyttämään tätä paistia. Litteän – flat - paistin keskellä oleva sidekudos on niin lujaa, että he sanoivat sen olevan ”iron hard” eli raudanlujaa, ja siitä olisi tullut paistin nimi…

Meillä kaupan oleva tuote ei ole pihvikarjan lihaa, vaan tavallista kotimaista naudanlihaa, eikä se näin ollen ole mureudeltaan vastaavaa kuin netissä eri kielillä olevissa resepteissä kerrotaan. Hyvä tapa kypsentää on kuumalla grillillä (tai parilapannulla) minuutti kerrallaan käännellen puolelta toiselle, kunnes se on ollut yhteensä n.6 minuuttia grillissä. Grillin kuumuus tulee aina huomioida paistoajassa.  Mausteeksi suolaa ja pippuria. Gremolata sopii sille erinomaisesti mausteeksi.


Flat iron steakin kanssa nautimme sieni-perunasoselaatikkoa. Lisäkkeen resepti on lainattu viime viikon perjantain Stockmannin demokeittiöstä, jossa Rôtisseurit kokkasivat ja kertoivat toiminnastaan ruoka-alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyöstä ruokakulttuurin edistämiseksi. Alkuperäisestä reseptistä paistettiin muffineita, mutta me muokkasimme reseptiä sen verran että tästä tuli sieni-perunasoselaatikko, todella maukas sellainen.


Sieni-perunasoselaatikko

5 dl kohtalaisen kuivaa perunasosetta (voita ja maitoa minimimäärä)
50 g voita
150 g suolattuja suppilovahveroita hienonnettuna
2 salottisipulia hienonnettuna
3 kananmunaa (koko M)
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
0,5 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria

Valmista perunasose (kokonaisista jauhoisista perunoista, pakasteaineksista tms). Sulata voi paistinpannulla ja ruskista siinä hienonnetut suppilovahverot, valkosipuli sekä salottisipuli. Lisää sieni-sipuliseos perunasoseen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti. Sekoita loput ainekset keskenään ja vatkaa ne huolellisesti munien joukkoon. Lisää seos perunamassaan. Levitä massa uunivuokaan ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes paistoksen pinta alkaa ruskistua.


Ei kommentteja: