sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Batman-jäätelö on sitruunaa ja lakritsia



Viimekeväisille Frozen-synttäreille tehty sininen jäätelö sai niin suuren suosion, että perheen toinen juniori, 6 vuotta täyttänyt päivänsankari, halusi minun tekevän jäätelöä Batman –teemasynttäreilleen.

Koska sitruunajäätelö on päivänsankarin suosikki, hän tietysti sai sellaista ja jäätelölle sopivat lakritsiset lisukkeet. Samaa sitruuna-lakritsi-makuyhdistelmää oli myös päivänsankarin upea synttärikakku, jonka taitava tätinsä oli leiponut.

Sitruunajäätelön kanssa annokseen tuli kuivattuja sitruunaviipaleita, lakritsikastiketta ja ihan pieniä lakritsipaloja. Lisäksi, kun jäätelön valmistuksesta jäi pari valkuaista, vatkasin ne marengiksi ja kuivasin lisäkoristeeksi.

Muuten oikein onnistunut tekele, mutta… Olisi pitänyt tehdä ainakin tuplamäärä jäätelöä…



Batman-jäätelö eli sitruunaa ja lakritsia

3,5 dl kuohukermaa
1,5 dl täysmaitoa
1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta
1/8 tl suolaa
3/4 dl sokeria
100 g glukoosisiirappia
2 rkl sitruunamehua
1 liivatelehti (2 g)
4 keltuaista
2 valkuaista
2 rkl sokeria
   kuivatut sitruunaviipaleet
2 sitruunaa ohuen ohuina viipaleina
tomusokeria
   marenki
2 valkuaista
2 rkl sokeria
1-2 tl raakalakritsijauhetta
   lakritsikastike
100 g lakritsifudgea/toffeeta (kick, hopeatoffee tai irtokarkkifudge)
1 dl kuohukermaa
1 tl mustaa elintarvikeväriä
1 tl lakritsiuutetta
50 g glukoosisiirappia
   lakukoristeet
2 lakritsipatukkaa
1 sitruunalakritsipatukka


Sitruunajäätelö: Kaada kattilaan kerma, maito, sitruunankuori, suola, sokeri ja glukoosisiirappi. Kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on liuennut joukkoon.

Vatkaa kulhossa keltuaiset kevyesti vaahdoksi ja kaada joukkoon kuuma kermaseos. Siirrä seos kattilaan ja kuumenna matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos on hiukan sakeutunut.

Liota liivatelehti kylmässä vedessä pehmeäksi, kuumenna sitruunamehu, purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja sekoita lehti huolella kuuman sitruunamehun joukkoon. Sekoita liivateseos kerma-keltuaismassan joukkoon. Jäähdytä jääkaappilämpöiseksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa, sekoita valkuaisvaahto jäätelömassan joukkoon ja kaada seos jäätelökoneeseen. Valmista jäätelö koneen ohjeen mukaan. Kun kone on kirnunnut jäätelön valmiiksi, siirrä jäätelö vuokaan ja vuoka pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Marenki: Vatkaa kaksi valkuaista sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Levitä marenkivaahto tasaisesti ohueksi kerrokseksi leivinpaperille uunipellille ja kuivaa 80 asteessa parin tuntia tai kunnes marenki on kokonaan kuivunut. Paloittele valmis marenki leivinpaperin päälle pieniksi paloiksi ja ripottele päälle raakalakritsijauhetta. Ravistele kasaa kevyesti niin, että lakritsijauhe levittyy tasaisesti.

Lakritsikastike: Kaada kasariin kaikki lakritsikastikkeen ainekset ja kuumenna sekoittaen kunnes lakritsifudget ovat sulaneet kastikkeen joukkoon. Jäähdytä kastike ennen tarjoilua.

Kuivatut sitruunaviipaleet: Pese sitruunat huolella ja viipaloi todella ohuiksi viipaleiksi. (Käytä viipalointiin mandoliinia, jos sellainen on käytettävissä.) Taputtele viipaleista talouspaperilla ylimääräinen vesi pois, sirottele molemmille puolille ohut kerros tomusokeria ja kuivaa kasvikuivurissa rapeiksi. Käytä kuivattua sitruunaa annosten koristeena.

Lakukoristeet: Leikkaa lakupatukat pieniksi paloiksi ja ripottele ne koristeeksi annosten päälle.


Ei kommentteja: