tiistai 1. marraskuuta 2016

Rapukakkuja jokiravunpyrstöistä



Rapupihvit ovat sellaista herkkua, että niitä voisi syödä vaikka kuinka monta. Perinteinen rapukakku, crabcake, tehdään taskuravun lihasta, mutta taskurapu on Suomessa paitsi harvinaista, myös yleensä törkeän hintaista. Kaikista kaupoista saa kuitenkin katkarapuja, joita voi käyttää rapukakkuihin, joskin jokiravunpyrstöistä tulee vielä maukkaampi lopputulos. Stockan hullujen päivien tarjouksesta ostetut suolaliemeen säilötyt ravunpyrstöt pääsivätkin nyt arvoiseensa käyttöön, rapukakkujen raaka-aineeksi.

Koska tilliliemeen säilötyt ravunpyrstöt ovat jo kertaalleen kypsennettyjä, rapupihvin rakennetta täytyy parantaa lisäämällä massaan raakaa kalaproteiinia, joka pitää pihvin kasassa. Aluksi ajattelin käyttää tähän tarkoitukseen haukifileetä, mutta kalakauppiaalla sattuikin olemaan muhkeita lohenruotoja. Vaikka lohesta kuinka taitavasti leikattaisiin fileet, ruotoihin jää aina kalanlihaa ja lihaisat ruodot sopivat tähän tarkoitukseen yhtä hyvin. Ostamastani kahdesta kohtalaisen kokoisesta lohenruodosta sainkin lusikalla raaputetuksi juuri sopivasti noin 300 grammaa ihan priimaa ja ruodotonta lohenlihaa, jotka lisäsin hienonnettujen ravunpyrstöjen joukkoon.


Rapupihvit tarjoilin paahtoleipäviipaleiden välissä majoneesikastikkeen ja mango-avokadosalaatin kanssa.


Rapupihvit
(noin 10 pihviä)

1 dl panko-korppujauhoa
puolikas mieto punainen chili hienonnettuna
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
iso kourallinen hienonnettua tuoretta korianteria
1 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
1 tl kuivattua tilliä
2 rkl sweet chili –kastiketta
2 dl kermaa
2 kananmunaa (koko L)
400 g ravunpyrstöjä (=2 tölkkiä ravunpyrstöjä tilliliemessä)
200-300 g lohta (2 kohtalaisen kokoisen lohen ruodoista)
paistamiseen voita ja oliiviöljyä
tarjoiluun paahtoleipää

Sekoita keskenään panko, chili, inkivääri, korianteri, sitruunapippuri, suola, tilli ja sweet chili –kastike. Lisää joukkoon kerma, sekoita hyvin ja anna korppujauhojen turvota noin puolen tunnin ajan.

Valuta ravunpyrstöt liemestään ja puristele ne nyrkissä vielä kuivemmiksi. Raaputa lohenruodoista kaikki niistä irtoava liha. Laita ravunpyrstöt ja lohi kutteriin ja hienonna tasaiseksi massaksi.

Vatkaa munat kevyesti ja sekoita ne korppujauhoseokseen. Lopuksi sekoita joukkoon rapu-kalaseos ja muotoile massasta pihvejä. Kuvan pihvit painavat noin sata grammaa kappale.

Rapukakut voi halutessaan leivittää pankomuruilla ennen paistamista, mutta tällä kertaa en sitä tehnyt, vaan paistoin pihvit pannulla ihan sellaisenaan voin ja oliiviöljyn seoksessa.

Tarjoile pihvit kahden paahtoleipäviipaleen välissä.



Majoneesikastike rapupihveille

300 g majoneesia
0,5 dl sweet chili –kastiketta
1 limetin mehu
hiukan suolaa ja sitruunapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin ennen käyttöä.



Mango-avokadosalaatti

2 syöntikypsää avokadoa
1 limetin mehu
1 syöntikypsä mango
rucolaa
friseesalaattia
iso kourallinen tuoretta korianteria
1 limetti lohkoina

Leikkaa mangon ja avokadojen syötävä osa pieniksi kuutioiksi ja valele limettimehulla. Huuhtele rucola sekä friseesalaatti ja kerrosta kaikki ainekset salaattikulhoon. Viimeistele limettilohkoilla.


Ei kommentteja: