maanantai 5. joulukuuta 2016

4-vuotisblogisynttärit ja klementiini-kookoskakku


Blogisynttäri yllätti tekijät – joko siitä on jo neljä vuotta kun aloimme kirjata muistiin reseptejä?... Takana on nyt 1350 julkaistua päivitystä ja liki kolmetuhatta reseptiä. Niin se aika kuluu. Vaikka viime kuukausina päivitystahti onkin erinäisten kiireiden johdosta ollut tavanomaista rauhallisempaa, homma jatkuu. Tuhansia reseptejä on vielä kokeilematta.

Bloggaamisessa on hyviä ja huonoja puolia. Hyvää on se, että harvemmin tulee laitetuksi samaa ruokaa monta kertaa, vaan aina pyritään keksimään jotain uutta. Se toimii, kun perheessä on pelkästään kaikkiruokaisia, ilman fyysisiä tai psyykkisiä ruokarajoitteita. Huonoa on se, että harvemmin tulee laitetuksi samaa ruokaa monta kertaa, jolloin mitään ruokaa ei kohta enää voi mainita omaksi bravuurikseen.

Syntymäpäivän kunniaksi leivoin kahvikakkutyyppisen klementiini-kookoskakun, jonka viimeistelin granaattiomenan siemenillä. Klementiinit ja granaattiomenat ovat erityisesti tämän vuodenajan herkkua. Kakkutaikinan mausta ei kannata tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Klementiinin maku kehittyy vasta paistettaessa.


Klementiini-kookoskakku

4 klementiiniä (mandariinia, satsumaa tms)
1 kanelitanko
1 pieni tähtianis
8 vihreää kardemummapalkoa
2 oksaa tuoretta timjamia
6 munaa (koko L)
250 g ruokokidesokeria
1 tl leivinjauhetta
300 g mantelijauhoa
50 g kookoshiutaleita
vuoan voitelemiseen voita ja kookoshiutaleita

1 granaattiomena
2 rkl ruokokidesokeria
2 rkl kokoonkeitettyä klementiinien keitinlientä
1 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljatankoa
tomusokeria
klementiininlohkoja
vaniljajäätelöä

Pese klementiinit huolella, laita ne kattilaan, lisää kanelitanko, tähtianis sekä kardemummat ja kaada kattilaan vettä sen verran että hedelmät peittyvät kokonaan. Kuumenna vesi ja keitä klementiinejä hiljalleen poreilevassa vedessä 1-1,5 tuntia. Tarkista keitos parinkymmenen minuutin välein ja lisää vettä sitä mukaa kun nestettä on haihtunut. Nosta hedelmät pois, valuta, jäähdytä ja halkaise ne ja poista mahdolliset siemenet. Soseuta klementiininpuolikkaat kuorineen hienoksi tahnaksi (blenderissä, sauvasekoittimella tai kutterissa). Lisää keitinveteen timjami ja keitä kunnes lientä on jäljellä enää noin puoli desilitraa. Siivilöi liemi. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen ja voitele 22-24 cm irtopohjavuoka pehmeällä voilla. Jauhota vuoka kookoshiutaleilla.

Sekoita keskenään mantelijauhe, 50 g kookoshiutaleita sekä leivinjauhe. Riko munat isoon kulhoon ja vatkaa ne vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi yhdessä ruokokidesokerin kanssa. Lisää klementiinisose ja sekoita. Lisää taikinaan lopuksi kuiva-aineseos varovasti kääntelemällä. Kaada taikina voideltuun ja kookoshiutalejauhotettuun kakkuvuokaan ja kypsennä uunissa 180 asteessa ensin noin 20 minuuttia, minkä jälkeen alenna lämpö 160 asteeseen ja paista vielä noin 30 minuuttia. Kakku on valmis, kun siihen pistettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä vartin verran vuoassaan ennen kuin siirrät sen kakkuritilälle jäähtymään.

Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet. Mittaa kattilaan 2 rkl klementiinien keitinlientä, granaattiomenan siementen mehu sekä sokeri ja kiehauta sen verran että sokeri sulaa. Lisää vanilja, sekoita ja kostuta ritilän päällä oleva kakku lämpimällä mausteliemellä. Jäähdytä kakku.

Tarjoile viipaleina ja viimeistele granaattiomenan siemenillä, tomusokerilla, klementiinilohkoilla sekä vaniljajäätelöllä.



3 kommenttia:

jorenax kirjoitti...

Paljon onnea bloginpitäjille upean, luovan ja kurinalaisen työskentelyn johdosta. Se jatkukoon!

Anonyymi kirjoitti...

Paljon onnea vielä näin jälkijunassa - huisi tahti!!! Onnea myös tuleville blogivuosille!
- Kati

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitokset onnitteluista :) Yritetään pitää tasoa yllä.