tiistai 6. joulukuuta 2016

Jäätynyt lampi ja lumipallo - itsenäisyyspäivän jälkiruoka



Itsenäisyyspäivän sinivalkoinen jälkiruoka on tänä vuonna eräänlainen ”veistos”, sininen lampi jota peittää jäinen kansi ja sen päällä lumipallo. Sokerityö ei ihan mennyt suunnitelman mukaan – ”jäälevystä” tuli hiukan liian paksu eikä siitä saanut irrotetuksi siistejä pyöreitä paloja, mutta melko hyvä ensimmäiseksi yritykseksi tehdä sokerista läpinäkyvää ”lasia”. Leivontakaapissa sattui olemaan paketti valkoista fondantmassaa, josta väkertelin koristeeksi vielä valkoiset puput. Se oli kuitenkin ihan tarpeetonta ja tarjoilin annokset lopulta ilman niitä. Pupu ei antanut mitään lisäarvoa, enemmänkin päinvastoin. Jamie Oliverin reseptillä valmistettu valkosuklaajäätelö yksinään riitti oikein hyvin.


Jäätynyt lampi ja lumipallo
(kuudelle)

18 cl blue curaçao -likööriä
12 cl spritea tai muuta sitruunalimua
6 g liivatetta (= 3 liivatelehteä)
   valkosuklaajäätelö
3 dl täysmaitoa
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa tai vaniljauutetta
4 keltuaista (koko L)
75 g valkoista sokeria
200 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
   jääkansi
180 ml hienoa sokeria
60 ml glukoosisiirappia
90 ml vettä
(sokerilämpömittari, silikonimatto)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Kuumenna mikrossa sitruunalimu lähes kiehuvaksi, puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivatteet kuumaan nesteeseen. Lisää likööri, sekoita hyvin ja jaa tasan kuuteen cocktaillasiin. Laita lasit jääkaappiin hyytymään.

Kuumenna täysmaito kattilassa kiehumispisteeseen. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuuma maito ja sekoita hyvin. Kaada seos kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes keltuaiset alkavat saostua, mutta eivät vielä ehdi muuttua kokkeliksi. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon pieniksi paloiksi rouhittu valkosuklaa. Jäähdytä seos. Kun jäätelömassa on jäähtynyt, sekoita se huolella pohjia myöten, vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermavaahto jäätelöön varovasti nostellen. Siirrä jäätelömassa nyt pakastuksenkestävään kulhoon ja laita pakastimeen. Sekoittele jäätelöä tunnin välein kunnes se on sopivasti jäätynyt ja käytettävissä.


Sekoita keskenään glukoosisiirappi ja vesi. Laita paksupohjaiseen kattilaan hieno sokeri, kaada päälle glukoosiseos ja työnnä kattilaan lopuksi sokerilämpömittari tai vastaava. Kuumenna sokerikattilaa hiljalleen (liian nopea kuumentaminen ruskistaa sokerin) kunnes seoksen lämpötila nousee 149,8 (150) asteeseen, ota kattila pois liedeltä ja kaada sokeriliemi nopeasti silikonimaton päälle. Kääntele alustaa jotta sokerikerros jäisi mahdollisimman ohueksi. Varo! Sokeri on TODELLA kuumaa!


Kun sininen hyytelö on jähmettynyt, irrota jäähtyneestä ”sokerijäästä” sopivan kokoisia paloja sen päälle ja viimeistele jäätelöpallolla.


Ei kommentteja: