perjantai 9. joulukuuta 2016

Punajuuririsotto





Punajuuririsotto on askel kohti joulua. Joulun värejä ja raaka-aineita, mutta ei silti vielä liikaa joulun makuja. Maussa on ihanasti makeutta ja maanläheisyyttä, joka korostuu entisestään yhdistämällä risottoon jotain sopivaa juustoa. Useimmissa resepteissä käsketään ensin kypsentää punajuuret, mutta minä vähän oikaisin ja raastoin juurekset suoraan kattilaan. Punajuurta tässä on itse asiassa kolmella eri tavalla, sillä maustoin risoton pienillä etikkapunajuurikuutioilla ja koristelin annoksen uppopaistetuilla kelta- ja raitajuurilastuilla.
 
 
 
Punajuuririsotto
 
(neljälle)

1 rkl oliiviöljyä
20 g voita
1 keskikokoinen punasipuli pieninä kuutioina
2 dl risottoriisiä (carnaroli)
400 g hienoksi raastettua punajuurta
1 dl punaviiniä
8-9 dl kasvislientä
1 tl kuivattua timjamia
kourallinen parmesaaniraastetta
(hiukan suolaa)
1 rkl juoksevaa hunajaa
3-4 etikkapunajuurta pieninä kuutioina
sinihomejuusto/vuohenjuusto/mascarpone/cremefraiche
(uppopaistettuja punajuurisiivuja/keltajuuri/raitajuuri)

Kuumenna kattilassa oliiviöljy sekä voi ja kuullota siinä sipulit. Lisää risottoriisi ja kuullota riisejä vielä parin minuutin ajan. Lisää punajuuriraaste ja sekoittele kunnes punajuuri alkaa pehmetä. Tähän menee noin viitisen minuuttia. Lisää punaviini ja kiehauta kunnes se hiukan haihtuu. Lisää kasvislientä pari desiä kerrallaan sitä mukaa kun neste imeytyy riisiin. Risotto saa olla mieluummin liian löysää kuin liian tiivistä. Mausta valmis risotto timjamilla, parmesaanilla, hunajalla sekä etikkapunajuurikuutioilla. Pari lusikallista punajuurikuutioita voi säästää annosten koristeluun.

Viimeistele annos juureslastuilla sekä pienillä nokareilla sinihome- tai vuohenjuustoa tai creme fraichea. 
 

 

Ei kommentteja: