lauantai 31. joulukuuta 2016

Suklaatryffeli-juustokakkua uudenvuoden odotukseen


Fazer on katalasti vaivihkaa lopettanut niiden ihanien suklaatryffelien valmistuksen. Niiden kiiltävän sinikääreisten ranskalaistyyppisten tryffelien, jotka olivat ihan parhaita joulukarkkeja. Niiden pyöreiden suklaapalleroiden, joiden päällä on paksu kaakaokerros, sellainen joka meni ”väärään kurkkuun” jos yritti hotkia. Mistä minä nyt teen suklaatryffeli-juustokakun?! Apua! Ensi kerralla yritän ajoissa etsiä jostain aitoja ranskalaisia/belgialaisia suklaatryffeleitä. Nyt on tyytyminen Pätkiksiin ja Mariannerakeisiin, josko ne kävisivät korvikkeeksi…




Suklaatryffeli-juustokakku

pohja
100 g sulatettua voita
200 g Digestivekeksejä
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
täyte
600 g Philadelphia tuorejuustoa
175 g sokeria
2 rkl vehnäjauhoa
1/4 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljatankoa
4 munaa (M)
200 g crème fraichea
140 g Pätkis minttusuklaata
100 g Mariannerakeita
pinnalle kaakaojauhetta, mansikoita ja sokerihelmiä

Rouhi digestivekeksit ja sekoita murujen joukkoon kaakaojauhe sekä sulatettu voi. Taputtele keksitahna 23-27 cm irtopohjavuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään.

Vatkaa isossa kulhossa huoneenlämpöinen Philadelphia sekä sokeri. Lisää vehnäjauho sekä vanilja ja sekoita hyvin. Vatkaa seokseen munat yksi kerrallaan ja viimeksi crème fraiche. Rouhi Mariannerakeet kevyesti ja leikkaa Pätkikset pieniksi paloiksi. Sekoita minttusuklaat juustoseoksen joukkoon ja kaada täyte vuokaan keksimurupohjan päälle. Suklaat voi käyttää myös kokonaisina ja levittää ne suoraan keksimurupohjalle ennen täytettä.

Paista kakkua 160 asteessa 1-1,5 tuntia kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt myös kakun keskeltä. Sammuta uuni, jätä luukku hiukan raolleen ja anna kakun jäähtyä uunissa pari-kolme tuntia kunnes kakku on kokonaan jäähtynyt. Laita kakku sen jälkeen vielä jääkaappiin jäähtymään ja tekeytymään vähintään neljäksi tunniksi. Maku on vielä tätäkin parempi, jos kakun malttaa antaa olla jääkaapissa seuraavaan päivään asti.

Kakusta puolikas lähti toiseen paikkaan, joten koristelin oman puolikkaamme paloiksi leikattuna. Ensin tomutin koko kakun pinnan kaakaojauheella ja sen jälkeen koristelin palat tuoreilla mansikoilla, pakastekuivatulla mansikkarouheella sekä sokerihelmillä. Mariannerakeiden ja Pätkisten minttuinen maku sopi oikein hyvin mansikan kanssa.


Perinteinen uudenvuoden ruokamme on aina vaan ja joka vuosi "hummeri thermidor", kun se on vaan niiiiiin hyvää. Mutta täytyyhän jotain perinteitä olla, kuten "Illallinen Yhdelle" (Dinner for one), joka uskollisesti esitetään tv1:llä joka uudenvuodenaatto. Mikäli se jäi katsomatta, tässä linkki. Hyvää uutta vuotta kaikille.
 
 https://www.youtube.com/watch?v=5n7VI0rC8ZA&ab_channel=RetroTV



2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta epätrendikkääseen keittiöön! HIeno kakku. Eikö Brunbergin tryffelit sopisi tähän? En ole maistanut niitä aikoihin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Uutta vuotta sinnekin :) Ne Brunbergin tryffelit ovat jotenkin liian vaaleita ja liian makeita minun makuuni, mutta näin tällä kertaa.