torstai 26. tammikuuta 2017

Kantikkaat kalapihvit pikkukaloista



Talviverkoilla tai pilkkiessä kaikki saalis ei aina ole parasta mahdollista kalaa. Joukkoon voi eksyä särki tai muu vähempiarvoinen kala, mutta ei niitä kannata heittää pois tai antaa kissalle. Ne voi käyttää ihan itse, kun ne ensin jauhaa pariin kertaan lihamyllyssä tai yleiskoneen leikkuuterillä ihan hienoksi jauhelmaksi, melkein soseeksi. Pienet ruodotkin menevät siinä samalla. Mutta huom! kalan nahka ei jauhaannu millään. Siksi vain nahattomia kalafileitä tähän ruokaan. Jos kalastus ei kuulu harrastuksiin, kalat voi hakea kaupasta. Näihin kantikkaisiin kalapihveihin soveltuu hyvin myös ihan tavallinen silakka. Ei senkään perkaaminen nahattomiksi fileiksi ole vaikeaa.


Kantikkaat kalapihvit

350 g nahattomia kalafileitä (nämä on tehty silakasta)
50 g huoneenlämpöistä voita
1-2 rkl ruisjauhoja
1 muna
1,5 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
hiukan valkopippuria myllystä

ruisjauhoja, suolaa, valkopippuria
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
120 g hapankorppujauhelmaa

paistamiseen rypsiöljyä johon voi lisätä hiukan kirkastettua voita

Jauha kalafileet mahdollisimman hienoksi ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi. Sekoita keskenään ruisjauhot, muna, kerma, suola sekä valkopippuri ja vatkaa ne kevyesti sekaisin. Yhdistä maustettu muna-kermaseos kalamassaan, sekoita huolella ja taputtele massa voidellun uunivuoan pohjalle pari senttiä paksuksi kerrokseksi. Käytin vanhaa matalaa Teema-vuokaa, jonka koko on suunnilleen 14 x 30 senttiä ja kalamassaa oli siihen juuri sopivasti.

Kypsennä kalamureketta uunissa 200 asteessa 20 minuuttia, minkä jälkeen anna jäähtyä vuoassa. Leikkaa jäähtyneestä murekkeesta sopivan kokoisia paloja. Kun paistovuoan sisällön leikkasi pienemmiksi paloiksi, siitä tuli 10 kpl nelikulmaisia ”pihvejä”.

Laita maustettu ruisjauho yhdelle syvälle lautaselle, kananmunat toiselle ja  hapankorppujauhelma kolmannelle. Kierittele palat ensin ruisjauhossa, sen jälkeen kasta ne vatkattuun kananmunaan ja lopuksi peitä palat hapankorppujauheella. Paista pannulla runsaassa öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi ja tarjoa muusin kanssa.

Perunamuusin lisäksi lautaselle oli jallupuolukoita sekä tilli-pinaattipyreetä.



Tilli-pinaattipyree

200 g babypinaattia
40-50 g nippu tilliä   (EI ruukkutilliä!!!!!)
maun mukaan suolaa ja valkopippuria myllystä
1 rkl kuohukermaa

Nypi tilleistä töyhdöt pyreetä varten. Varsia ei tarvita. Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi ja kaada sinne pinaatinlehdet sekä tillintöyhdöt. Kun pinaatit ovat kunnolla pehmenneet, kaada kattilan sisältö siivilään ja valuta. Soseuta kiehautetut pinaatit ja tillit sauvasekoittimella ja kun seos on valmista, mausta suolalla sekä valkopippurilla ja lopuksi sekoita joukkoon hiukan kermaa. Miksi sitten ruukkutilliä? No siksi että siinä ei yleensä ole makua eikä tuoksua, se on ainoastaan tillin näköistä.


Ei kommentteja: