maanantai 9. tammikuuta 2017

Sloppy Joe

Kuinka paljon helpommalla sitä selviäisikään, jos noudattaisi erästä amerikkalaista Sloppy Joe –reseptiä: vain kolme ainesosaa, jauheliha, valmis sloppyjoekastike, valmiit hampurilaissämpylät ja eikun syömään. No sloppyjoekastiketta ei edes saa Suomesta ja katseeni harhaillessa kaupan leipähyllyn hampurilaissämpylöissä totesin, että ei pysty. Ei vaan kertakaikkiaan pysty ostamaan ja syömään mauttomia ja murenevaisia valmissämpylöitä. Pakko taas tehdä nekin ihan itse. Ostoskoriin sujahti siis laadukasta naudan jauhelihaa, varsiselleri ja tölkki hyvää tomaattimurskaa. Kaikkea muuta löytyy omista kaapeista. Ei mitenkään varsisellerin ystävänä toivoisin sitä voivan ostaa kaupoista vain pari vartta kerrallaan. Huomenna nimittäin alkaa taas ihmettely, mihin muuhun loppua 90 prosenttia siitä (kuulemma kovin terveellisestä) varsiselleripaketista voisi käyttää ennen kuin se on vanhuuttaan heitettävä pois. Ehkä tällä kertaa pilkon varret pakastimeen vastaisen varalle?

Sämpylät valmistuivat vanhalla luottoreseptilläni, jonka määrät puolitoistakertaistin ja korvasin ohjeen veden maidolla. Nämä sämpylät onnistuvat aina. Sloppy Joen valmistus täytyykin aloittaa sämpylöistä. Onko tämä ateria nyt sitten hampurilainen vai täytetty leipä - vai onko sillä lopultakaan mitään väliä. 

Kun olin tehnyt sämpylätaikinan, laitoin sen kohoamaan ja aloin valmistaa jauhelihatäytettä. Tein sen ”italialaiseen tapaan” eli haudutin aineksia toista tuntia, jolloin jauhelihaseoksen maku syvenee todella täyteläiseksi. Tosin italialaisille pari-kolme tuntia lienee ihan minimi haudutusaika jauhelihakastikkeelle? Sitten kun jauhelihatäyte oli mielestäni hautunut riittävästi, pyöritin hyvin kohonneesta taikinasta kahdeksan sämpylää, nostatin ne vielä kertaalleen ja paistoin. Heh, joku on sanonut että Sloppy Joe –leipien valmistus sopii hyvin laiskoille kokeille, jotka eivät jaksa paistaa jauhelihapihvejä. Minä olisin paistanut sata jauhelihapihviä siinä ajassa missä nyt huolella haudutin ihanan jauhelihakastikkeen ja leivoin sämpylät. Toisaalta, kuka nyt harrastukselle lähtisi kellottamaan kaikkea siihen kulunutta aikaa...


Yritin etsiä minkä kanssa Sloppy Joe pitäisi tarjota, mutta aika harvoin sen kyljessä näyttää koskaan mitään olevan. Ranskiksia, perunalastuja, suolakurkkua, ehkä joskus coleslaw, siinä se tiivistettynä. Sämpylän sisään jotkut laittavat salaattia tai juustoa (cheddar) tai englantilaista keltaista sinappia, tai crème fraichea, mutta jos jauhelihaseos on riittävän maukasta, se ei mielestäni kaipaa mitään muuta. Tässä epätrendikkään keittiön Sloppy Joe –resepti.



Sloppy Joe –leivät

2 keskikokoista sipulia
1 sellerinvarsi
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita + 2 rkl oliiviöljyä
700 g hyvää naudan jauhelihaa
400 g tölkki tomaattimurskaa (Mutti)
2 rkl fariinisokeria
3 rkl tomaattipyreetä
2 pientä linnunsilmächiliä
1 tl sriracha maustekastiketta
2 rkl Worchestershirekastiketta
2 rkl soijakastiketta
1-1,5 dl kuumaa vettä
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

hyviä hampurilaissämpylöitä
(Maku –viipalekurkkuja sekä perunalastuja)


Leikkaa kasvikset ihan pieniksi kuutioiksi, noin 2-3 mm kanttiinsa, valkosipulinkynnet vielä sitäkin pienemmiksi. Kuumenna isolla paistinpannulla voi-öljyseos ja lisää sipulit, sellerit ja porkkanat. Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää valkosipulipalat ja kuullota vielä toiset 5 minuuttia. Kaada pehmenneet kasvikset odottamaan pois paistinpannulta. Ruskista samalla pannulla jauheliha 2-3 erässä ja kun kaikki jauheliha on ruskistettu, kaada ne kasvisten kanssa takaisin pannulle.


Lisää pannulle tomaattimurska, fariinisokeri sekä tomaattipyree ja sekoita hyvin. Hauduta jauhelihaseosta 5 minuuttia ja lisää hienoksi jauheeksi murennetut linnunsilmächilit, sriracha, worchestershire sekä soijakastike. Kaada pannulle vielä kuuma vesi, sekoita ja anna hautua (kannen alla) matalalla lämmöllä noin tunnin ajan. Jos seos näyttää kovasti kuivuvan, siihen voi lisätä tarvittaessa hiukan lisää kuumaa vettä. Kun seos on hautunut riittävästi, mausta se suolalla sekä maun mukaan mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää reseptin mausteita mikäli seos tuntuu tarvitsevan tasapainotusta.

Tarjoile jauhelihaseos halkaistun hampurilaissämpylän välissä.


2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä teen just noin, että silppuan varsisellerin paloiksi ja pakastan pussissa. Sitten on helppo ottaa sieltä raguun tai mihin nyt milloinkin tarvin kohmeisen kourallisen.

Tuplaespresso kirjoitti...

Mitenkähän sitä oppisi rakastamaan varsiselleriä ihan sellaisenaan?