perjantai 10. maaliskuuta 2017

Guinness -olutpiirakka eli tarte à la bière



Muutamia viikkoja sitten suosittu bloggaaja David Lebovitz leipoi olutpiirakkaa ja julkaisi blogissaan myös pariisilaisen kolmen Michelin-tähden ravintola Alléno Parisin tarte à la bière -reseptin. Guinnes –oluella (amber beer) maustettu piirakka kuulosti niin mielenkiintoiselta, että sitä oli kokeiltava ihan jo täytteen vuoksi. Tein täytteen Lebovitzin ohjeella (tosin tummasta) Guinnesistä, mutta laiskuuttani käytin tuttua valmistaikinaa, jonka tiedän toimivan oikein hyvin piirakkapohjana. Piirakan leivonnassa kävi juuri kuten esikuvalleenkin, vaikka täytettä annosteli piirakkapohjan päälle reunoja myöten, täyte kutistui niin paljon että lopputulos näytti vähän – jos ei surulliselta, niin kovin litteältä kuitenkin. Olin kuitenkin tehnyt vain puolikkaan piirakan 15x15 cm vuokaan, mutta koko reseptin mukaisen täytteen, joten voitelin muutaman brûleevuoan, kaadoin lopun täytteen niihin ja työnsin uuniin katsoen, mitä tapahtuu. Lopulta tämä pohjaton ”piirakka” (olutvanukas?) olikin todella hyvä kokeilu, itse asiassa parempaa kuin täyte taikinan päällä, ja siinä samalla ratkesi pääsiäisen jälkiruoka. Tänä vuonna ei ehkä tarjotakaan mämmiä, vaan guinnes –olutvanukasta maltaalla maustetun crême fraîche–kermavaahdon kanssa.


Olutpiirakka – tarte à la bière
(8 annosta)

400 g valmista (suolaista) piirakkataikinaa tai sama määrä itse tehtyä
täyte
5 dl tummaa Guinnes –olutta
230 g ruskeaa ruokokidesokeria
3 kananmunaa koko L
1/4 tl vaniljaa (jauhe tai uute)
1/4 tl suolaa
viimeistely
100 g crème fraîche
100 g vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tl leipämallasjauhetta

Kaada tumma olut kattilaan ja keitä sitä kokoon kunnes jäljellä on enää noin puolet (2-2,5 dl) alkuperäisisetä tilavuudesta. Vahdi kattilaa koko ajan, sillä olut kiehahtaa helposti yli. Jäähdytä redusoitunut olut.

Kauli piirakkataikina isoksi levyksi ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka taikinoineen pakastimeen tai jääkaapin nollalokeroon 30 minuutiksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa kylmän pohjan päälle folio ja levitä sille paistopapuja tai herneitä tms joka pitää taikinan litteänä muodossaan esipaistamisen ajan. Kypsennä pohjaa paistopapujen kanssa 12-15 minuuttia ja sen jälkeen vielä paljaaltaan 4-5 minuuttia. Jäähdytä pohja huoneenlämpöiseksi.

Kaada kulhoon sokeri sekä munat ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vanilja, suola sekä redusoitu olut ja vatkaa kunnes kaikki on kunnolla sekaisin. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja kypsennä piiras uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Jäähdytä ennen tarjoilua.


Ilman piirakkapohjaa:
Tee pelkkä täyte ja kaada se pieniin voideltuihin (6-8 kpl) brûleevuokiin. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Jäähdytä ennen tarjoilua.

Viimeistely:
Vatkaa fraîchevaahdon ainekset napakaksi vaahdoksi ja pursota annosten päälle.

Ei kommentteja: