sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Texmex nachomättö



Hassua, miten yksi jääkaappiin unohtunut mango voi antaa ajatuksen päivän ateriaksi. Katselin jo hiukan ylikypsää mangoa ja mietin, mihin sen voisi käyttää. Ensimmäisenä mieleeni tuli mangosalsa ja sen ympärille syntyikin sitten koko ateria, texmex-henkinen nacholautanen, varsinaista lauantai-illan mättöä. Todella helppoa ja maukasta. Mangosalsaa, texmex-maustettua jauhelihaa, (maustamattomia) tortillachipsejä, guacamolea, juustokastiketta ja crème fraîche –kastiketta. Tästä ei mättö parane! Ohjeesta riittää neljälle.


Mangosalsa

1 kypsä iso mango
1 iso punasipuli
2 kevätsipulia
1 limetin mehu
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
2 rkl silputtua tuoretta lehtipersiljaa

Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha noin puolen sentin kuutioiksi. Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua noin tunnin ennen tarjoilua.


Texmex-jauheliha

400 g naudan jauhelihaa
1 iso keltasipuli
2 rkl kirkastettua voita
2 rkl tomaattipyreetä
1,5 rkl soijakastiketta
suolaa ja mustapippuria myllystä
cajunmaustetta
valkosipulijauhetta

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna paistinpannulla kirkastettu voi, lisää siihen sipulit sekä jauheliha ja ruskista. Lisää tomaattipyree sekä soijakastike ja sekoittele matalahkolla lämmöllä hetken aikaa. Mausta suolalla, mustapippurilla, cajunmausteella sekä valkosipulijauheella sen mukaan mikä omaan suuhun tuntuu parhaalta. Sammuta lämpö, sekoita hyvin ja anna jauhelihaseoksen hautua vielä hetken kannen alla.
 
 
 


Cheddarkastike

1 dl kuohukermaa
100 g raastettua cheddarjuustoa
0,25 tl juustokuminaa
0,25 tl paprikajauhetta
sipulijauhetta
valkosipulijauhetta
ripaus cayennea

Tämän kastikkeen cheddarin pitää ehdottomasti olla oikeaa 100% cheddaria, ei mitään yksittäispakattua sulatejuustoa jossa on vain noin 25% cheddaria ja 75% erilaisia apu-, lisä- ja täyteaineita.

Kuumenna kerma ja raastettu cheddar kattilassa koko ajan sekoittaen niin että juusto sulaa kuuman kerman joukkoon. Lisää mausteet, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä vähintään tunnin ajan. Sekoittele silloin tällöin kastikkeen jäähtyessä.


Creme fraiche kastike

150 g creme fraichea
0,5 tl kuivattua oreganoa
2 rkl tuoretta silputtua lehtipersiljaa
hiukan valkosipulijauhetta
hiukan paprikajauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa tunnin ajan.


Guacamole

1 iso, kypsä avokado
1 rkl limettimehua
1 valkosipulinkynsi
10-20 tippaa tabascoa
ripaus suolaa

Leikkaa avokado pitkittäin halki hedelmän kiven ympäri. Ota puolikkaista kiinni ja kierrä sen verran että ne irtoavat toisistaan. Iske terävä veitsi pitkittäin kiveen kiinni, kierrä ja kivi irtoaa.

Kaiva hedelmäliha kulhoon ja lisää limettimehu. Survo avokado sauvasekoittimella (tai haarukalla) soseeksi. Leikkaa valkosipulinkynsi mahdollisimman pieniksi paloksi ja lisää muiden mausteiden kanssa avokadososeen joukkoon. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin ennen tarjoilua.
 

Ei kommentteja: