tiistai 2. toukokuuta 2017

Parsapiiraat à la pastel de nata



Näin jossain ulkomaisessa ruokalehdessä kuvan matchalla maustetusta portugalilaisesta pastel de nata vaniljatortusta. Leivonnaisen kaunis vihreä väri sai minut miettimään, voisiko vastaavan piiraan tehdä suolaisena parsasta. Periaatteessa ihan samalla menetelmällä voitaikinakuoreen, mutta vaniljakiisselin sijaan parsamoussesta. Etsin sopivaa reseptiä netistä useita päiviä – tuloksetta. Ehkä sellainen on jossain, mutta ei sattunut minun silmiini. Ei siis auttanut muu kuin ryhtyä itse kehittelemään ohjetta. Tässä siis epätrendikkään keittiön ikioma resepti, pastel de creme de aspargos tarjoiltuna graavilohen ja parsannupun kanssa. Ja vaikka itse kehunkin, niin tuli pahuksen toimiva ja maukas resepti. Vaikka brunssille.




Pastel de creme de aspargos / parsamoussepiiras
(12 pikkupiirasta)

täyte
200 g ohutta vihreää parsaa (nettopaino)
4 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1,5 tl sokeria
50 g pakasteherneitä
iso kourallinen tuoretta basilikaa
maun mukaan mustapippuria ja valkopippuria myllystä
1,5 dl kuohukermaa
3 keltuaista (koko L)
1 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
taikinakuori
1 iso levy (500 g pakkaus) valmista voitaikinaa
viimeistelyyn
parsaa / keitettyä munaa / graavattua keltuaista / kaloja / muita brunssiaineksia

Huuhtele parsat. (Irrota tarvittaessa niistä 12 nuppua koristelua varten. Kypsennä nämä nuput erikseen). Leikkaa parsat parin sentin paloiksi (ohuita parsoja ei tarvitse kuoria). Kaada kasariin maito, parsanpalat sekä suola ja sokeri ja keitä matalahkolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes parsat alkavat pehmetä. Lisää herneet ja keitä vielä pari minuuttia kunnes sekä parsat että herneet ovat pehmeitä. Ota kattila pois liedeltä, lisää basilika ja soseuta mahdollisimman hyvin joko sauvasekoittimella tai blenderillä. Anna seoksen jäähtyä hetken. Lisää kerma, keltuaiset sekä maissitärkkelys ja soseuta uudelleen tasaiseksi. Keitä seosta matalahkolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes se alkaa saostua. Ota kattila heti pois lämmöltä ja laita jääveteen jäähtymään. Parsamoussen täytyy jäähtyä kokonaan ennen kuin sillä voi täyttää taikinakuoret.

Levitä pakasteesta sulatettu, mutta vielä hiukan kohmeinen voitaikinalevy työtasolle, kauli hiukan ohuemmaksi ja kääri se tiukalle rullalle. Leikkaa taikinarulla 12 yhtä suureksi viipaleeksi ja painele viipaleet muffinivuoan koloihin. 

Täytä taikina parsamoussella ja kypsennä uunissa 250 asteessa (225 astetta kiertoilma) noin 15-20 minuuttia kunnes moussen pintaan on muodostunut tummanruskeita täpliä. Ota valmiit piiraat uunista ja anna niiden jäähtyä. 

Viimeistele tarjolle haluamillasi lisukkeilla.

Sopii mm. brunssille sekä kalan että lihan kumppaniksi.




2 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Mahtava idea ja kaunis toteutus! Parasta on, kun huomaa keksineensä jotain uudenlaista Ihan Ite :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Itse ja itse, tiedä siitä... Ehkä mä en vaan googlannut oikeilla hakusanoilla ;) Mutta hyviä olivat ja minunkin mielestäni aika houkuttelevan näköiset annokset.