torstai 22. kesäkuuta 2017

New England hot dog sämpylät ja hummerihodarit eli lobster roll



Tarjouksesta ostettu pakastehummeri odotti sulattamistaan ja jotain hyvää ideaa ateriaksi. Selailin netistä erilaisia hummerireseptejä ja niistä parhaiten kolahti ”lobster roll”, hummerihodari. Yhdessä 400 gramman hummerissa (kuorineen) kun ei ole paljoa syötävää, niin sehän sopii vaikka pilkottavaksi hot dogin täytteeksi. Yhdestä hummerista riittää kahdelle herkuttelijalle.

Lobster roll –reseptit alkavat yleensä hyvillä neuvoilla, miten tuore hummeri valitaan ja miten se tulee keittää, jotta siitä saisi mahdollisimman hyvän ja mehukkaan. Suomessa tuoreet hummerit ovat niin harvinainen näky, että parasta kun unohtaa tuon kohdan ja siirtyy suosiolla valitsemaan valmiiksi kypsennettyä (pakaste)hummeria…

Useimmissa Ameriikan hummerihodareissa oli erinäköinen sämpylä mihin meillä on totuttu. Ikään kuin isosta vuokaleivästä olisi leikattu paksuja viipaleita ja ne sitten halkaistu. Ja niinhän ne oikeastaan ovatkin. Lisätutkimuksella nimittäin selvisi, että siihen tarkoitukseen on olemassa ihan oma leipävuokansa, johon sämpylätaikinapötköt asetellaan vierekkäin paistumaan ja niistä tulee uunissa eräänlainen pitkä, kulmikas limppu josta sämpylät sitten leikataan irti toisistaan. Koska en halua enää yhtään uutta erikoisvuokaa jo entuudestaankin täysinäisiin kaappeihini, totesin Eskimon kertakäyttöisen kahden litran alumiinivuoan sopivan tarkoitukseen aivan yhtä hyvin. Tai oikeastaan kaksi vuokaa, sillä taikinasta tuli kymmenen sämpylää.

Ensin sämpyläresepti, sen jälkeen ohje hummerihodarin valmistukseen. Tarkalleen ottaen tämä ei ole mikään hot dog, sillä hodarin määritelmän mukaan sämpylän välissä tulee olla nakki tai joku makkara kuitenkin. Hummeristakin olisi siis pitänyt valmistaa makkaraa, jotta lobster roll voitaisiin suomentaa hummerihodariksi. Sorry.



New England hot dog -sämpylät
(10 sämpylää)

3 dl maitoa
50 g voisulaa
1 muna
8 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
1 rkl sokeria

Mittaa kulhoon 1 dl jauhoja, kuivahiiva, sokeri ja suola.

Sulata voi ja lisää siihen maito. Lämmitä vielä sen verran, että nesteen lämpötila on noin 42 astetta. Sekoita voi-maitoseos jauhoseokseen, lisää muna ja sekoita tasaiseksi.

Alusta loput jauhot taikinaan ja vaivaa noin 10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta. Pyöritä taikinasta pallo kulhon pohjalle, peitä ja anna kohota 1-2 tuntia lämpimässä paikassa.

Vuoraa kaksi 2 litran matalaa alumiinivuokaa leivinpaperilla. Vaivaa kohonnutta taikinaa vielä hetki, jaa se kymmeneen yhtä suureen osaan ja pyörittele ne vuokaan sopiviksi pötköiksi. Asettele taikinapötköt vuokiin viisi pötköä vierekkäin. Peitä ja anna sämpylöiden kohota vielä noin puoli tuntia.

Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea. Jäähdytä ja mikäli pohja on jäänyt hiukan kosteaksi, paahda leipien pohja kevyesti kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Hot dogeja varten leipä leikataan viideksi sämpyläksi.




Lobster roll eli hummerihodari
(täyte kahteen sämpylään)

1 kpl 400 g (pakaste)hummeri
1 dl majoneesia
1,5 tl tomaattipyreetä
yhden kevätsipulin varret ohuina viipaleina
pari oksaa lehtipersiljaa lehdet silputtuna
maun mukaan sitruunamehua
suolaa
cayennepippuria
2 sämpylää
voita

Tyhjennä hummerin kuoresta kaikki syötävä liha, pyrstö, sakset, jalat. Sekoita majoneesin joukkoon tomaattipyree, kevätsipulia, lehtipersiljaa, sitruunamehua sekä suolaa ja cayennepippuria oman maun mukaiseksi kastikkeeksi. Säästä saksien liha kokonaisena ja leikkaa muut pienemmiksi paloiksi, jotka sekoitat majoneesikastikkeen joukkoon.


Leikkaa New England –limpusta irti kaksi sämpylää. Leikkaa myös leivän päästä ohut siivu pois. Kuumenna paistinpannulla voita ja ruskista sämpylät siinä molemmin puolin. 

Halkaise sämpylät pystysuunnassa vähän yli puoliväliin asti ja täytä hummeriseoksella. Viimeistele hodarit saksista irrotetuilla paloilla ja tarjoile perunalastujen kanssa.


Ei kommentteja: