sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Keittoa paahdetuista bataateista ja porkkanoista



Paahdetuista kasviksista valmistettu keitto mielletään enemmän syksyn ja talven ruoaksi, mutta miksei sitä voisi keittää kesälläkin. Minulla oli jääkaapissa purkinpohja toissapäivän hyvää hummusta, jota en enää sellaisenaan halunnut syödä, mutta toisaalta en raaskinut heittää poiskaan. Mielessäni makustelin, että se voisi sopia bataatin kanssa. Kaikenlaista muuta kyllä löytyi ruokakaapeista mutta ei bataattia. Ajatus bataattikeitosta pyöri mielessäni niin, ettei auttanut muu kuin piipahtaa kaupassa. Tuoreet kasvikset ovat ihania, mutta niiden maku muuttuu paljon moniulotteisemmaksi, kun ne ensin paahtaa uunissa. Samaan uuniin meni myös sipulia ja uutta porkkanaa. Makea bataatti tarvitsee vastapainoksi suolaa ja happamuutta. Oman maun mukaisen suolamäärän lisäksi smoothiemainen bataattikeitto on terästetty sitruunamehulla. Määrästä tulee neljä annosta.


Bataattikeitto paahdetuista kasviksista

400 g kuorittua bataattia
150 g paloiteltua porkkanaa
150 g sipulia lohkoina
1 rkl ruokaöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
5 dl kanalientä
100 g hummusta
2 dl kookosmaitoa
2 tl sitruunamehua
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
(suolaa ja mustapippuria myllystä)

viimeistely
tuoretta korianteria ja basilikaa hienonnettuna
punasipulia ihan pieninä kuutioina
hunajapaahdettuja maapähkinöitä rouhittuna


Leikkaa kuoritut juurekset pienehköiksi paloiksi ja sipuli lohkoiksi. (Mikäli käytät uusia sipuleita, leikkaa varret viipaleiksi ja jätä odottamaan niiden lisäämistä keittoon.) Laita palat isoon muovipussiin ja perään öljy, viinietikka sekä suola ja mustapippuri. Sulje pussi niin että sinne jää mahdollisimman paljon ilmaa ja ravista voimakkaasti hetken ajan. Näin mausteet levittyvät tasaisesti. Kopistele kasvikset uunipellille leivinpaperille ja paahda 220 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes niiden pinta on saanut vähän väriä.

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi ja lisää siihen hummus, kookosmaito, sitruunamehu sekä inkivääri. Kaada joukkoon vielä paahdetut kasvikset (sekä kesäsipuleiden viipaloidut varret) ja keitä muutaman minuutin ajan. Tarkista veitsenkärjellä, että kaikki kasvikset ovat riittävän pehmeitä soseutettaviksi. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella, tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä suolaa ja/tai mustapippuria.

Jaa keitto lautasille ja viimeistele korianterilla, basilikalla, punasipulikuutioilla ja rouhituilla hunajapaahdetuilla maapähkinöillä.


Ei kommentteja: