maanantai 18. toukokuuta 2015

Paras raparperipiirakka leivotaan pullataikinasta


Raparperin hinta kaupassa alkaa olla jo sitä luokkaa, että raaskii ostaa ainekset piirakkaan. Siis, jos raparperia ei kasva omalla pihalla. Pullataikinapohjalle leivottua piirakkaa ei voi tehdä yhtä pellillistä vähempää, joten taas on hyvä syy kutsua kavereita kahville ja herkuttelemaan maailman parhaalla ja muhkean mehevällä wanhan ajan raparperipiirakalla. ("Toiseksi parhaan" raparperipiirakan ohje löytyy parin vuoden takaa täältä tai parin viikon takaa täältä tai jos pidät raparperijuustokakusta niin täältä...)





Raparperipiirakka pullataikinapohjalle

pohja
2 dl  kädenlämpöistä maitoa
25 g  tuorehiivaa
2 tl  kardemummaa
0,5 tl  suolaa
1  muna
1 dl  sokeria
1 dl  juoksevaa leivontamargariinia (oivariinia)
7 dl  vehnäjauhoa
täyte
1 kg  raparperia (15 dl paloiteltuna)
1 dl  sokeria
1/4 tl  suolaa
1 rkl  perunajauhoa
300 g  crème fraichea
1  muna
0,5 dl  sokeria
1 dl (noin 70 g)  rouhittua valkosuklaata
viimeistely
3 dl  tomusokeria
1 tl  sitruunamehua
pikku tilkka vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon kananmuna, suola, kardemumma sekä sokeri. Sekoita taikinaan leivontamargariini sekä puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa hetken aikaa. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa (yleiskoneella) 5-10 minuuttia. Peitä taikinakulho ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan.

Vatkaa keskenään crème fraiche, kananmuna sekä 0,5 dl sokeria. Kuori raparperit, halkaise ne ja leikkaa noin 1,5 cm pätkiksi. Sekoita keskenään 1 dl sokeria, 1/4 tl suolaa sekä 1 rkl perunajauhoa ja laita seos isoon muovipussiin. Lisää pussiin raparperinpalat ja hölskytä voimakkaasti kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin.

Kauli kohonneesta taikinasta uunipellin kokoinen levy ja kaada sen päälle sokeroidut raparperipalat. Valuta raparperien päälle crème fraiche -seos ja sirottele lopuksi piirakan päälle valkosuklaamurut. Kypsennä piirakka uunissa 200 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes piirakan pinta on kauniisti ruskistunut ja taikina kypsynyt.

Anna piirakan jäähtyä puolisen tuntia ja valmista tomusokerista kuorrute. Sekoita keskenään sokeri sekä sitruunamehu ja lisää sen verran (varovasti!) vettä että seoksesta tulee notkea ja pursotettava. Kaada sokerikuorrute voipaperista kääräistyyn pursotinpussiin ja viimeistele piirakka sokerikuorruteraidoilla.


4 kommenttia:

kati kirjoitti...

Raparperia parhaimmillaan!!!

Tuplaespresso kirjoitti...

Pullataikinapohja! Se on se salaisuus, mutta ei kerrota kenellekään ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tämä raparperipiirakka oli IHAN PARAS!!!!! KIITOS!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kiittämisestä :)